Elérte a digitalizáció a gyógyítást is – előadással segítik a betegeket az eligazodásban
Elérte a digitalizáció a gyógyítást is – előadással segítik a betegeket az eligazodásban

Elvesztett leletek, hosszú sorok az orvosi rendelő előtt és akadozó információáramlás. Többek között ennek kiküszöbölésére indult el még 2017-ben az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), vagyis most már a betegek adatai, receptjei és múltbeli kezelései egy online adatbázisban találhatóak. Ez pedig nagyban megkönnyíti az ellátás menetét és a  hatékony gyógyítást, csakhogy még mindig kevesen használják. Többek között ennek népszerűsítésére szerveznek előadást április 26-án délután 5 órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér  egy  online platform,  mely egészségügyi adatainkat, eddigi kezeléseink lelettörténetét, laboreredményeinket, COVID-19 teszteredményeinket, illetve a nevünkre felírt recepteket is rögzíti. A magyarországi betegek kórtörténete így áttekinthető, egységes és az orvosok számára is könnyen hozzáférhető. Bár már többéves múltra tekint vissza, a tapasztalatok még most is azt mutatják, hogy a betegeknek is szélesebb körben meg kellene ismerniük annak előnyeit, mert – többek között – sok időt, felesleges telefonál­gatásokat, személyes megjelenéseket lehet megspórolni vele.

Sok kényelmi funkciója van, sokan mégsem ismerik

– Az EESZT-nek számtalan előnye van, hiszen ebben megtalálható az összes egészségügyi adat, mégis az a tapasztalatunk, hogy a betegek ezt nem nagyon használják – kezdte a beszélgetést dr. Kántor Irén gyermekorvos, a jövő heti rendezvény egyik előadója. – Bár már sokan megismerkedtek az e-recepttel, de azzal nem, hogy lekérhetik innen például a laboreredményeiket is, sőt, a háziorvos feltölthet ide e-beutalót is. Vagyis nem kell személyesen befáradni a rendelőbe, hiszen a háziorvos fel tudja tölteni ezt a beteg EESZT-jébe, a szakrendelő pedig le tudja hívni. Sok kényelmi funkciója van, amit a betegek még nem ismernek, így azok felé szeretnénk nyitni az előadással, akik kissé még járatlanok a digitális technológia világában. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen digitális környezet van körülöttük, amit ha használunk és kihasználunk, megkönnyíti az életüket. Másrészről hangsúlyt kap majd az előadásban a telemedicina is, hiszen orvossal való kapcsolattartásnak is kell, hogy legyen egy rendszere. Ez a COVID alatt vált elterjedtté, és tudjuk, tapasztaljuk, hogy miatta vannak konfliktusok a betegek és orvosaik között, azonban látni kell, hogy például egy gyógyszerfelírásért felesleges befáradni a rendelőbe, ezt a telemedicina segítségével könnyen meg lehet oldani.

Ez a jövő

– A telemedicinát egyébként mi már régóta alkalmazzuk a mindennapi gyakorlatban is – tudtuk meg dr. Kántor Iréntől, a Jósa András Oktatókórház diabetológus gyermekorvosától. – Ez azt jelenti például, hogy a gyerekeknek már nem kell olyan gyakran bejönniük a szakrendelőbe. Minden vércukormérőnek van már olyan funkciója, hogy az adatokat képes feltölteni egy közös felhőbe, amit én távolról is meg tudok nézni. Mivel ismerem a beteget, a beteg és az adatok ismeretében így tanácsot is tudok adni. Ez borzasztóan kényelmes a betegeknek, hiszen különösen télen vagy ősszel, iskolaidőszakban nem kell eljönniük az órákról, hogy itt, a rendelőben konzultáljunk, hanem elég, ha feltöltik az adatokat. Én ezt bárhol meg tudom nézni, és így távolról, sokkal gyakrabban tudok tanácsot adni, mint amennyit egyébként fizikálisan lehetne. De így van ez a felnőtt cukorbetegeknél is. Az a szomorúságunk, hogy a betegek nem használják ki azokat a lehetőségeket, amiket egy ilyen mérőeszköz nyújt. Erre is szeretnénk majd felhívni a figyelmet, valamint a gyakorlatban is megmutatni, hogy mit tud egy ilyen vércukormérő.

Az applikáció életet is menthet

– Akinek okostelefonja van, az rengeteg olyan egészségügyi applikációt is le tud tölteni, ami életmentő lehet. Például mikor elestem korcsolyával a jégen, akkor a telefonom ezt egyből érzékelte és jelezte, hogy jól vagyok-e vagy hívja-e a mentőket. Ha nem törlöm ki, akkor elkezdett volna azonnal segítséget hívni.

– Sok kényelmi funkció van a körülöttünk lévő digitális világban, amit még meg kell tanulnunk. Éppen ezért mindenkit várunk április 26-án délután öt órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba, ahol a résztvevők nemcsak előadást hallgathatnak meg, hanem az elhangzottakat gyakorlati formába is ültetjük majd.