Elérhető a harmadik oltás – Augusztus elsejétől lehet kérni az újabb adag vakcinát

Lehetővé teszi a kormány a harmadik oltás felvételét – ezt jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Erre augusztus elsejétől lesz lehetősége azoknak, akik már felvették az első két adag vakcinát. Oltási rend már nem lesz, de mindenkinek időpontot kell majd kérni.

5 millió 559 ezer a beoltottak száma a pénteki adatok szerint Magyarországon, közülük már több mint 5 millió 268 ezren a második adag vakcinát is megkapták. Hazánk a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így járványügyi szempontból továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország. Több országban azonban terjed a delta vírusmutáns, ezért még mindig arra kéri a kormány a lakosságot, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Növelnék az átoltottságot

Az átoltottság további növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni. A 65 év felettiek körében egyébként 85 százalékos az átoltottság mértéke. Arról is szólt, hogy a 16–18 éveseknek a 45 százalékát oltották már be, a 12–15 év közöttieket is oltani kezdték. A tervek között szerepel, hogy iskolakezdéskor minden oktatási intézményben lehetővé teszik az oltás felvételét. Az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz a koronavírus elleni oltás. Magyarországon augusztus elsejétől lehetővé teszik a harmadik adag vakcina felvételét is.

„Ha jól figyelem a nemzetközi eseményeket, akkor ez még máshol nincs így, de azt is mondjuk, hogy a második oltás után azt ajánljuk, hogy teljen el négy hónap. Ezt mondják a szakemberek és a háziorvosok, illetve akik az oltást beadják, ha szükséges, akkor ettől eltérhessenek. Tehát mindenki keresse föl, úgy, ahogy eddig is, időpontkérés után azt az oltóhelyet, az lehet a háziorvos is vagy oltópont, ahol megkapta a korábbi oltásokat. Az orvos ott eldönti, hogy négy hónap híján is beadja-e az oltást vagy nem. Ha azt mondja, hogy négy hónapot kell várni, akkor azt kérem mindenkitől, hogy türelmesen várják ki” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Utazzunk felkészülten

Orbán Viktor a rádióinterjúban arról is beszélt, hogy csak azoknak a magyaroknak javasolják a külföldre utazást, akik már mind a két oltásukat megkapták. Az Európai Unión belüli utazásokhoz július elsejétől elérhető az uniós oltási igazolás. Ez digitálisan is elérhető, illetve az EESZT Lakossági portáljára belépve akár otthonról is kinyomtatható. Külföldre utazás előtt mindenki tájékozódjon az adott ország szabályairól, mivel a jelenlegi helyzetben ezek napról napra változhatnak, érdemes naprakész információkkal elindulni az úti célra.