Élelmiszercsomagot kapnak a hátrányos helyzetű gyerekek

Alapvető élelmiszereket, tartós tejet, kakaót, konzerveket és bébiételeket kapott ma a vásárosnaményi Rózsa András és családja. A férfi két gyermeket nevel feleségével közösen. A kisebbik fiúk, Bence 2,5 éves. A kicsi bölcsődébe nem jár, neki minden nap főzni kell. Az anyukája ezért nagyon örült a csomagnak.

– Lehet belőle tejberizset csinálni, mert a rizs itt van előttem, végül is a kakaópor ehhez megfelelő. Az olaj is nagyon tökéletes, akár ha kisütünk egy fasírtot, de a főtételekhez is nagyon fontos – fogalmazott Makula Ildikó.



„A kormány elkötelezett!”

 

Júniustól, kísérleti jelleggel 3 megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Biharban – kaphatnak élelmiszercsomagot a három év alatti, hátrányos helyzetű gyerekek és családjaik. Olyan kicsikről van szó, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, de bölcsődébe, óvodába nem járnak, és ott intézményi étkeztetésben nem vesznek részt. Erről Czibere Károly számolt be Vásárosnaményban. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, az egy milliárd forint keretösszegű programmal 12 ezer gyereknek és családjának szeretnének segíteni, és ők mostantól fogva legalább 2019 év végig 8 ezer forint értékű élelmiszercsomagot kapnak minden hónapban.

– A gyermekétkeztetés jelentős kibővítése, a szünidei gyermekétkeztetés jelentős kibővítése és ez a program együttesen valóban hozzá tud ahhoz járulni, hogy el tudjuk mondani, hogy Magyországon egyetlen hátrányos helyzetű családban sem kell attól tartani, hogy gyermek, akár egy napra is élelem nélkül vagy meleg étel nélkül maradjon – mondta el Czibere Károly.



Az egész országra kiterjeszthetik



Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány tervei szerint év végétől az egész országra kiterjesztik majd a programot. Hozzáfűzte, az élelmiszercsomagok osztása és a gyermekétkeztetés kibővítése is uniós támogatással jött létre. Az államtitkár hangsúlyozta, 2010-ben még 29 milliárd forintot költött gyermekétkeztetésre a kormány, ez jövőre közel 80 milliárd forintra emelkedik. Emellett pedig a korábbi pályázati rendszer helyett most már kötelező önkormányzati feladattá alakították a hátrányos helyzetű gyermek szűnidei étkeztetését. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban már 480 ezer adag ételt osztottak szét országszerte az iskolai szünetek alatt.

Z. Pintye Zsolt