Elektromoshálózat-fejlesztés – A tervezett ütemben zajlanak a munkálatok az ipari parkban

A tervezett ütemben zajlanak a munkálatok az ipari park villamosenergia-ellátásának kiépítésével kapcsolatosan. Nyíregyháza önkormányzata az elektromoshálózat-fejlesztési beruházás előkészítésében is fontos szerepet vállalt.

Az elektromos alállomás létesítéséhez szükséges 5 hektáros területet az önkormányzat megvásárolta, majd az előkészítéshez kapcsolódóan megtörtént a művelés alóli kivonás, a területet átszelő légvezetékek bontása és kiváltása is, továbbá a lőszermentesítési munkák és a régészeti feltárások is lezajlottak a kivitelezés minél zavartalanabb megkezdése érdekében.

– Ahhoz, hogy az alállomás alapjainak munkálatai elkezdődhessenek, már a tavalyi évben elindítottunk egy közbeszerzési eljárást az OPUS TITÁSZ Zrt.-vel, valamint a MAVIR Zrt.-vel kötöttünk szerződést augusztus 1-jén. Ennek a két szerződésnek az összege 2,5 milliárd forint + áfa. Ezt is a 1289-es kormányhatározat biztosítja az ipari park számára. Ami a legfontosabb, hogy a szerződéses partnerek nagyon pozitívan álltak a munkákhoz és előteljesítettek, hiszen a 22 középfeszültségű 22 kV, már 27 MVA teljesítménnyel rendelkezésre áll, ezért például a W-Scope erről az energiaellátásról el tudja kezdeni a próbaüzemét. Maga a teljesítmény 184 MVA, ez fog kiépülni 2025 elejére, majd ezt követően 324 MVA teljesítmény fog rendelkezésre állni 2028-ban. Az ehhez szükséges háttérfejlesztések a MAVIR Zrt. által megvalósulnak, tehát ez az áramellátás biztosított. Ehhez további gázturbinás erőmű létesítésére, vagy egyéb, az Északkelet-Magyarországot ellátó háttérbázisok fejlesztésére nincsen szükség

mondta el dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere. A Nyíregyházi Ipari Park villamosenergia-ellátása érdekében az OPUS TITÁSZ Zrt.-nek jelentős villamoshálózat-fejlesztéseket kell megvalósítania. Létesítenie kell egy új alállomást, egy közel 30 kilométer hosszúságú, kétrendszerű nagyfeszültségű távvezetéket, 2 darab 1 kilométer hosszúságú nagyfeszültségű kábelhálózatot, egy 7 kilométeres középfeszültségű kábelhálózatot, valamint az üzemelő villamos hálózaton bővítéseket, átépítéseket kell végrehajtania.

– A létesítések, átalakítások és a bővítések több alállomást és nagyfeszültségű távvezetéket fognak érinteni. A nagy/középfeszültségű transzformátorállomás 21 nagyfeszültségű mezővel, 2 darab nagy/középfeszültségű transzformátorral és 24 középfeszültségű kapcsolóberendezéssel létesül majd. Az alállomás az első ütemben 184 MVA, majd 2028-ban 324 MVA villamosteljesítmény átvitelét és elosztását fogja biztosítani. A nagyfeszültségű távvezeték tervdokumentációja elkészült, jelenleg a hivatalban van engedélyezés céljából. A kivitelezési munkálatok a hónap végén kezdődnek, és várhatóan a távvezeték a negyedik negyedévben kerül üzembe helyezésre. A nagy/középfeszültségű transzformátorállomás munkálatai jelenleg is folynak, most az alapozási és tereprendezési munkálatok vannak folyamatban. Az alállomás négy ütemben fog megvalósulni. Az első ütemben az alállomás egy része kerül üzembe, ez a tervek szerint a negyedik negyedévben megtörténik. A 4. ütem üzembe helyezése pedig 2025 harmadik negyedévében fog megtörténni

adott tájékoztatást Nagy Balázs Győző, az OPUS TITÁSZ Zrt. műszaki igazgatója. Nagy Balázs Győző arról is adott információt, hogy a 30 kilométer hosszúságú nagyfeszültségű távvezeték vezetékjogi engedélyezéséhez szükséges tervek az engedélyező hivatal részére benyújtásra kerültek. Február végén, március elején pedig megkezdődik a kétrendszerű nagyfeszültségű távvezeték létesítése, amelynek tervezett üzembe helyezése az idei év vége. Várhatóan áprilisban elkezdődik a nagyfeszültségű kábelek létesítése, amelyek az alállomás 1. üteméhez hasonlóan kerülnek üzembe. Az említett hálózatfejlesztések elsődlegesen az ipari park villamosenergia-ellátását biztosítják, ugyanakkor hatással vannak a környező villamoshálózatra is, ezáltal növelik a lakosság villamosenergia-ellátásának biztonságát is.

– A lakosság számára ez előnyöket fog jelenteni, hiszen kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb lesz a térségben az áramellátás. A túlteljesítési időszakokban kevesebb áramszünet és áramkimaradás várható. Számunkra az a fontos, hogy ezen a területen ütemezetten haladnak a munkák és párhuzamosan az önkormányzati infrastruktúra fejlesztésével megvalósulhat az ipari park gázellátása mellett az áramellátása is

emelte ki a város gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere. Az üzemelő villamos hálózaton az átalakítások, bővítések tervezetten a nyár közepén kezdődnek és ütemezetten kerülnek végrehajtásra 2028-ig.