Együttműködési megállapodás – Erősödik a közös munka a Nyírerdő és az egyetem között

A hazai erdő-, vad- és tájgazdálkodás fejlesztése érdekében kötött stratégiai megállapodást a Nyírerdő Zrt. és a Debreceni Egyetem. Az erdészeti társaság és az oktatási intézmény több mint 15 éve kihelyezett erdészeti és vadgazdálkodási tanszéket működtet. A megállapodás elősegíti az új tudományos vizsgálatokat, a kutatás-fejlesztést, valamint az eredmények egyetemi oktatásban történő bevezetését és gyakorlati hasznosítását.

Régmúltra tekint vissza a Nyírerdő Zrt. és a Debreceni Egyetem közös munkája, sok mindenben működtek már együtt korábban is. A térség meghatározó erdő- és vadgazdálkodójának az oktatás és kutatás területén mindig fontos, hogy a tanulók szívesen válasszák őket, ők pedig hasznos gyakorlati tapasztalatokkal lássák el a hallgatókat. A vadgazdálkodás területén már 20 éves hagyománya van a közös munkának, de amióta elindultak a természetvédelmi képzések, onnan is fogadnak tanulókat, a Nyírerdő szakemberei pedig államvizsga bizottságokban vesznek részt, valamint nyári szakmai gyakorlatot is szerveznek a Debreceni Egyetem hallgatóinak.

Nagyon fontos, hogy az egyetem Magyarország egyik legrégebbi, legnagyobb egyeteme, a Nyírerdő az egyik legnagyobb erdőgazdálkodó, vadgazdálkodó az országban, a térségben pedig kiemelkedő. Így az együttműködés továbbra is töretlen lesz. Az egyetemnek a strukturális változása ugye mindenki előtt ismert és úgy gondoltuk, hogy ezzel a megállapodással egy keretmegállapodást kötünk és ezt majd az adott éveknek megfelelően mindig újraszabjuk, tehát elképzelhető, hogy duális képzésben közgazdász hallgatót is fogunk foglalkoztatni, marketinges szakirányon végzett hallgatókat és leginkább vadgazdamérnök hallgatókat” – nyilatkozta dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója.

Széles körű együttműködés

A Nyírerdő minden évben 10–15 hallgatót foglalkoztat és biztosít nekik gyakorlati helyet. Az együttműködés a vadgazdálkodás területén október elején indult el, amikor a vadászati és világkiállítás részeként aláírták a közös munkáról szóló dokumentumokat. Debrecenben 25 éve van vadgazdálkodási oktatás. Az erdészet, a tájmegőrzés, a térinformatikai fejlesztések, a vízgazdálkodás, a biodiverzitás gazdagítása, de gyakorlatilag minden olyan tevékenység, ami a természet megőrzésével és gazdagításával kapcsolatos, része ennek a programnak oktatási és kutatás-fejlesztési szinten is.

A profiktól fognak tudni a hallgatóink tanulni, de akár a vadászatszervezésben, a biológiai, közgazdasági, jogi ismeretekben is nagyon komoly, felkészült gárda várja őket. Nagyon fontos, hogy az elméletben tanultakat majd itt tudják a gyakorlatban erősíteni és elmélyíteni” – mondta dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Nyíregyháza és Debrecen kapcsolata

Az együttműködés folyamatos, bár a vadgazdálkodás számára az ősz egy kiemelt időszak, ezért igyekeznek a felek, hogy a hallgatók már a jövő szezontól, illetve 2022 tavaszától élvezzék a közös munka előnyeit. A megállapodás aláírásán Kovács Zoltán, a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos is részt vett.

Ahogy 1971-ben, úgy itt 2021-ben is természetesen a szakma ünnepe maga a vadászati világkiállítás, mi több, újabb szakmai területek és együttműködések villannak fel, hiszen nemcsak az erdőgazdaságban dolgozók, hanem kimondottan az egyetemi háttér, a kulturális és tudományos háttér bekapcsolása is a szempontok között volt, aminek jó példája egyébként a Nyírerdő Zrt., illetve a Debreceni Egyetem együttműködése. Nem mellesleg volt alma materemről van szó, tehát számomra személyesen is fontos ez a dolog, de az biztos, hogy Kelet-Magyarország, illetve Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi egyeteme, az ott folyó szakmai munka, egy jó kapcsolódási pontot jelent a Nyírerdő Zrt., illetve az erdőgazdaságok számára” – közölte dr. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Nyírség és Debrecen kapcsolata történelmi időkre nyúlik vissza, a most megkötött együttműködéssel pedig új perspektívát és új tudományos jelentőséget kaphat.