Együttműködés a dohánytermesztésről – Közös kutatás, innováció és képzésfejlesztések

Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem, az Universal Leaf Tobacco Magyarország Korlátolt Felelősségű Társaság és a Nyírségi Dohány Termelői Csoport Korlátolt Felelősségű Társaság a dohánytermesztéssel kapcsolatos közös kutatás, fejlesztés és innováció, valamint képzésfejlesztésekkel kapcsolatban. A dokumentumot a három szervezet képviselői 2020. június 23-án írták alá a Nyíregyházi Egyetem tanácstermében.

Az eseményen jelen voltak a szervezetek képviselői, valamint az egyetem szakemberei, akik az együttműködés további kimunkálásában és megvalósításában közreműködnek.

A Nyíregyházi Egyetem célja, hogy elősegítse és támogassa az intézmény, valamint az üzleti szféra szereplői közötti kutatási, fejlesztési, technológiai és innovációs együttműködéseket. Mint ismeretes a Nyíregyházi Egyetem pályázatot nyert el Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázati felhíváson „Technológia- és Tudástranszfer Iroda létrehozása a Nyíregyházi Egyetemen" címmel. A pályázat célja, hogy elősegítse az Egyetemen keletkező tudományos eredmények piaci hasznosítását, és technológia transzfert, a jelen aláírt együttműködés is kapcsolódik a fenti tervek-, valamint az új iroda céljainak megvalósításához. – hangzott el az eseményen.

Napjainkban egyre nagyobb a kutatás és a kísérleti fejlesztés jelentősége valamennyi gazdasági ágazatban. A Nyíregyházi Egyetem a versenyképesség növelése és a gazdaság fejlesztése érdekében elkötelezett a szellemi tőke iparban történő hasznosítására. A Nyíregyházi Egyetem kiemelt célja, hogy elősegítése a K+F+I tevékenységgel a fejlesztésre kerülő termékek ipari előállításának fejlesztését, modernizálását. – emelte ki Vassné dr. habil. Figula Erika, az egyetem rektora.

Az együttműködést aláíró szervezetek elkötelezettek az alapkutatásokra épülő új technológiák kipróbálása, hazai körülmények közé történő adaptálása iránt. A mostani szakmai együttműködés hosszú távú célja a dohány kultúrában tevékenykedő felek szakmai tudásának gyarapítása, annak tudatában, hogy az így megszerzett tudással segíthető a fenntarthatóság alapjainak mind szélesebb körben történő megismertetése. A későbbiekben új technológiák és kutatási-, fejlesztési eredmények elérése és terjesztése is cél.

Az együttműködései megállapodást a Nyíregyházi Egyetem részéről Vassné dr. habil. Figula Erika rektor és Dr. Nagy Zsolt kancellárhelyettes; a ULT Magyarország Kft. képviseletében Fekete Tibor agronómiai igazgató és Vincler István pénzügyi igazgató; a Nyidoter Kft. részéről pedig Kenyeres Sándor ügyvezető valamint Tilkiné Radvánszki Viktória gazdasági vezető írták alá.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem