Együtt Könnyebb: virtuális futás és telefonos applikáció támogatja a bajba jutott nőket

200 ezer nőt érint ma Magyarországon az endometriózis, és sajnos egyre több a fiatalkorú. Az ő tájékoztatásukra, védelmükre alakult az Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány, melynek valamennyi programja és akciója célja a sorstársak támogatása, illetve a közélet figyelmének elnyerése.

 

A hazai betegszervezetet 10 éve egy érintett fiatal nő alapította, aki súlyos küzdelmek után lett mára kétgyermekes, boldog édesanya. Az alapítvány nyíregyházi projektvezetője tájékoztatott arról, hogy a járvány idején sajnos elmaradtak a műtétek és a vizsgálatok, sokan csatlakoztak viszont az Endometriózis Magyarország szakértői csoporthoz. Ma már újra írják a sürgősségi előjegyzési listákat, és elindultak az önkéntesek, hogy háziorvosi és nőgyógyászati rendelőkbe, patikákba vigyék el az idei tájékoztató füzetet, az ún. kisokost, és annak tini változatát. A kiadvány leírja a betegség tüneteit, és azt, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. A múlt évben látott napvilágot a Lucy névre hallgató applikáció is, mely több kórképre figyelmeztet.

„Ez a Lucy egy menstruációs naptár. A specialistákkal együtt lett fejlesztve, és azért nagyon jó, mert ha tényleg odafigyelve vezeti az adott hölgy a naptárat, akkor nyolcféle betegségre hívja fel a figyelmet. Ez a PCOS, endometriózis, inzulinrezisztencia, kismedencei gyulladás, cukorbetegség, petefészekciszta, mióma és a méhnyakrák. Mindegyik egy hormonális betegséghez vezethet vagy egy hormonális betegség, ami a fogamzóképességet is nagyban befolyásolja” – tájékoztatott Porkoláb Lászlóné, az Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány nyíregyházi projektvezetője.

Szakemberek tesztelték, orvosok igazolták a naptár megbízhatóságát, melyet természetesen folyamatosan tökéletesítenek. Márciustól, az endometriózis hónapjától kereste az alapítvány a betegség nagykövetét újságírók, bloggerek, influenszerek személyében. Június hagyományosan a támogató, figyelemfelkeltő futás hónapja, 2020-ban virtuálisan.

„Az endometriozismagyarorszag.hu weboldalra, ha felmegy, ott tovább lesz irányítva az esemény oldalára, vagy a közösségi médiafelületen lehet ezt a virtuális jótékonysági futást megkeresni. Lefutja az adott távot, amit kiválaszt. 1, 3, 5, illetve 10 km-re tud nevezni. Ha ezeket lefutja, az applikáció vagy okosórája segítségével megméri az időt, és amikor nevez, akkor ezt kell feltölteni” – részletezte a programot a nyíregyházi projektvezető.

Hosszú idő és nehéz diagnózis után kerülhet szakértő orvos elé az endometriózisban szenvedő nő. Hazánkban talán minden megyei kórházban végeznek műtéteket, a specialisták pedig többnyire az egyetemi klinikákon érhetők el. A betegtársakat segíti a Női Egészségért Alapítvány, amely idén virtuális futást hirdetett június hónapra, hogy ne kerülje el e súlyos baj a társadalom, a közélet figyelmét.

Az Endometriózis Magyarország weboldalán csatlakozhatnak az idei júniusi virtuális futáshoz, mely a betegséggel küzdő nőket támogatja, és felhívja a figyelmet arra a kórképre, mely ma Magyarországon 200 ezer nőt érint. Telefonos applikáció és tájékoztató füzet is segíti az érintetteket.