Együtt a szumátrai tigris pár!

Együtt a szumátrai tigris pár!

Az országban csak itt látható állatok első találkozása problémamentesen zajlott, s Larának, a 2 éves holland tigrishölgynek kitartó udvarlója akadt az 5 éves Gió személyében. A tenyészpárra nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlen veszélyeztetett.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, s a többit (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki.

Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé.

Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300, köztük 2 itt, a Nyíregyházi Állatparkban.

 

Még több hír a Nyíregyházi Állatparkból

MOZGALMAS NAPOK AZ ÁLLATPARKBAN
Kocsányos tölggyel gazdagodott a tanösvény a Nyíregyházi Állatparkban, amely az év fáit mutatja be a látogatóknak. De az állatgyűjtemény is szaporodott nemrégiben amellett, hogy az Indonéz Nagykövetség Millenárison rendezett jótékonysági vásárának kedvezményezettje is az állatkertünk lett.

TALPPLASZTIKA EGY KAFFERSASON
A Nyíregyházi Állatpark kaffersas (Aquila verreauxii) hímjét az állatpark állatorvosai már több mint 1 éve kezelik lábsérüléseivel. Az állat egy afrikai csempészszállítmánnyal érkezett Magyarországra és társaival együtt a park új tágas sasröpdéjében nyert elhelyezést.

KOCSÁNYOS TÖLGGYEL GAZDAGODOTT A TANÖSVÉNY
Egy kocsányos tölggyel gazdagodott a tanösvény a Nyíregyházi Állatparkban, amely az év fáit mutatja be a látogatóknak. A tölgycsemetét az állatpark erdei iskolájának tagjai és a fát ajándékozó Nyírerdő vezetői közösen ültették el. A fa a barna medvék kifutója mellett kapott helyet. Ez lett a 24. példánya az év fáiból összeállított tanösvénynek.