Együtt a nőkért – Jótékonysági futást szerveznek az endometriózissal élő nők javára!

Az endometriózissal élő nők, családok javára szervez jótékonysági futást az országos Női Egészségért Alapítvány támogatásával a most alakuló nyíregyházi szervezet. Augusztus 11-én reggel 8 órától lehet regisztrálni az Erdei Tornapályán. Az esemény védnöke Dr. Adorján Gusztáv a Jósa András Oktatókórház főigazgatója, nőgyógyász főorvos, aki több kollégájával is a rendezvény mellé állt.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket.

Az endometriózis a fájdalmas menstruáció egyik leggyakoribb szervi oka. A betegség fő tünetei a hasi fájdalom és a meddőség. A diagnosztikájában a hasüreg laparoszkópos vizsgálatának van meghatározó szerepe.

Sok évvel ezelőtt az amerikai kórházsorozat, a Doktor House egyik epizódjának drámája volt a betegség megjelenése. 

Az endometriózis meglehetősen gyakori betegség, becslések szerint a nők 6-10 százalékában fordul elő. Hazánkban 200 ezer körül lehet az érintettek száma. Van, aki vállalja, más még küszködik bajával. 

Porkoláb Lászlóné Barbarának, a Nyíregyházi Endometriózis Klub alapítójának természetes úton fogant kislánya csodaszámba ment annak idején. Szerkesztőségünknek elárulta:

A lombikeljárásban vettünk részt, és miután sikertelen lett, rá két hónapra kiderült, hogy várandós vagyok. Volt egy gyönyörű szép 9 hónapom a kislányommal. Utána derült ki, hogy orvoslási szempontból a várandósság nem segít, és nálam sajnos még jobban fellobbant az endometriózis, ezért utána még 5-6-7 műtétem volt ezzel kapcsolatban.

Március az endometriózis hónapja. Ebben az időben köszöntötték sárga tulipánnal a világnapot is Nyíregyházán. Több mint 50 résztvevője volt az eseménynek. A tapasztalatok szerint tehát ennél jóval több az érintettek száma.

Jó, ha minél több nő időben megtudja, időben diagnosztizálják a betegséget, hiszen ez nagyon sokat számít, mert kisebb műtéteknek-beavatkozásoknak kell megtörténni, hogy egészségesek legyenek és gyereket tudjanak vállalni. Azóta elindult kéthavonta az Endóklub, amiatt, hogy az érintettek találkozzanak és beszélgessenek. Lássák, hogy nincsenek egyedül! Támogatja őket egy nagyobb alapítvány, támogatja őket lényegében mindenki, mert ebben a betegségben elzárkózik az ember, de ha kicsit is felvállalja, rájön, hogy nagy segítséget tudnak nyújtani az emberek és elfogadóbbak.

- nyilatkozta Barbara.

A Nyíregyházi Klub a Keskeny utca 16. szám alatt, az Új Nemzedék Központjában kínál találkozási lehetőséget, előzetes facebookos egyeztetés után. Az augusztus 11-ei vasárnapi jótékonysági futóakció  kiváló lehetőség arra, hogy a betegek találkozzanak egymással és orvosokkal, információt gyűjtsenek a kezelés módjáról és lehetőségeiről, a megfelelő életmódról és táplálkozásról, az Erdei Tornapályára szervezett eseményen.