Egyszerűsítés és modernizáció a Magyar Posta termékeinél. A részleteket összegezzük!

A Magyar Posta - az ügyféligényekhez igazodva - egyszerűsíti levéltermék portfólióját, összevon súlykategóriákat, így a korábbi 7 helyett mindössze 4 súlykategória lesz. Az egyszerűsítés az átlagosnál nagyobb súlyú, 50 g feletti leveleket érinti. A portfólió-egyszerűsítés átláthatóbb és ügyfélbarát struktúrát hoz létre, emellett illeszkedik a levélszolgáltatások modernizációs folyamatához. 2019. február elsejétől árakat is változtat a Magyar Posta, ezek a módosítások leginkább az üzleti ügyfeleket érintik. A lakosság által leggyakrabban használt levéltermékeknél összességében csak rendkívül szűk, az inflációt követő vagy annál kisebb mértékű emelés tapasztalható majd. A lakossági ügyfelek legnépszerűbb terméke, azaz a 30 g-os közönséges levél feladási ára nem változik február elsejétől, az 50 g-os levél díja pedig 5 Ft-tal lesz több.

Az elsőbbségi 30 és 50 g-os levelek 5-5 Ft-tal kerülnek majd többe.

A vállalati, üzleti ügyfeleket érintő, tömeges feladású közönséges levelek díja a tavalyi évhez hasonlóan átlagosan 9,4%-os mértékben nő, ezen kívül jellemzően az ajánlott és tértivevény többletszolgáltatás árai emelkednek, így 2019. február 1-től az ajánlott többletszolgáltatás 320 forint helyett 350 forint, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint helyett 240 forint lesz. A súlykategóriák összevonása miatt egyes tételeknél az üzleti ügyfelek az átlagosnál magasabb árakat is érzékelhetnek, ugyanakkor más tételek esetén jelentősen csökkennek a korábbi díjak.

A Magyar Posta 2018-ban az ügyfelek modern és magas szintű kiszolgálása érdekében tesztjelleggel elindította a Postai Azonosított Küldemények Követése projektjét.

A levélszolgáltatásokhoz kapcsolódó fejlesztés a digitalizáció mellett az ügyfelek számára számos előnnyel, kényelmi funkcióval jár.

Gyorsulnak az átfutási idők a tértivevények esetén, a könyvelt levélküldemények a csomagokhoz hasonlóan mindig nyomon követhetőek lesznek, a papíralapú adminisztráció csökkenésének köszönhetően a fejlesztés a feladók számára költségmegtakarítást tesz lehetővé.

A Posta által kínált előnyök eléréséhez az ún. elektronikus címiratkitöltő használata szükséges. Az elektronikus szolgáltatást igénybe vevő ügyfél magasabb szintű szolgáltatást kap és költséget takaríthat meg, hiszen a papír alapú feladás drágább lesz az elektronikus feladáshoz képest. E fejlesztés és módosítás a küldeményeket júliustól fogja érinteni.


Dér Vivien