Egységes informatikai rendszer segíti a betegellátást

Először Magyarországon

Az országban elsőként sikerült megyei szinten egységes adatbázist kialakítani a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén. Másfél éves előkészítő munka előzte meg azt, hogy a megye minden egészségügyi intézményben látják az adott beteg leleteit, kórelőzményekkel együtt. Korábban különböző programok futottak a kórházakban, amelyeket csak az adott intézményen belül láttak az orvosok és a szakdolgozók, a kórházak között nem volt lehetőség arra, hogy átküldjék egymásnak az eredményeket, felvételeket. Éppen ezért fontos az új, széles sávú informatikai hálózat, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén a megyében élő közel fél millió ellátott adataihoz hozzájussanak az orvosok.

 

Digitális városban digitális adathordozás

 

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, Nyíregyháza lett először digitális város az országban, az elmúlt héten pedig mentőhelikopter leszállóval is gazdagodott a település. A polgármester úgy folytatta, hogy van, ami még a helikoptertől is gyorsabb, ez pedig az informatika. Elmagyarázta, a megye kórházait összekötötték egy olyan informatikai rendszerrel, hogy mire megérkezik a beteg, minden adat és lelet várja az orvosokat, amelyek fontosak a kezeléshez és a gyógyításhoz. A polgármester hozzátette, nagyon örül neki, hogy megyei összefogással a Nyírségvízen keresztül a résztvevő önkormányzatok támogatásával ez megvalósulhatott.

 

Gyorsabb, pontosabb betegellátás

 

Az új rendszernek köszönhetően az egyes egészségügyi intézmények egyszerűbben és gyorsabban kommunikálhatnak egymással. A telephelyek között mikrohullámú átjátszók közvetítik a jeleket. Az ehhez szükséges berendezést a kórház önerőből, közel 20 millió forintból vásárolta meg és helyezte el a Nyírségvíz Zrt., valamint az egyes megyei önkormányzatok által rendelkezésre bocsájtott víztornyokon. Az új rendszernek köszönhetően gördülékenyebb, pontosabb és gyorsabb lehet a betegellátás, hiszen a program és a rendszer 15 évre visszamenőleg ismeri a beteg kórtörténetét.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kifejtette, egy beteg kórelőzményének az ismerete nagyon lényeges, hiszen a jó kórelőzmény ismerete már a fél gyógyulást jelenti. A főigazgató elmagyarázta, az informatikai rendszer egységesítésével, hogy olyan adatokhoz tudnak hozzájutni a tagkórházak mindegyikében, amit eddig nem tudtak biztosítani. Az egységes informatikai rendszeren keresztül 15 év adatait az egész intézményrendszeren belül látják az orvosok, ami segíti a gyógyítómunkát.

Az egységesített informatikai rendszer fél éven át tesztüzemmódban működött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben. Most már zökkenőmentesen férnek hozzá például egy mátészalkai páciens adataihoz a Jósa András Oktatókórházban is. A rendszer üzemeltetéséhet nagy segítséget nyújtott a Nyírségvíz Zrt., hiszen a mikrohullámú átjátszókat víztornyakon helyezték el. Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy hogy ez egy nagyon fontos kezdeményezés. Elmesélte, ők a partnereket hozták össze akkor, amikor ez a projekttéma felmerült. Kifejtette, a víztornyokon már vannak a különböző szolgáltatóknak antennái, és az volt a kérdés, hogy lehet- e még további antennákat felrakni. Ezeket a helyi polgármesterekkel és más szolgáltatókkal egyeztetve vizsgálták meg. A vezérigazgató hozzátette, úgy gondolja, hogy ez egy olyan fontos cél, hogy önzetlenül kellett segítenünk.

 

Országos hálózat épül

 

Az egységes informatikai hálózat kiépítésére azért is volt szükség, mert 2017 novemberétől a megyei egészségügyi intézmények is csatlakoznak egy országos elektronikus szolgáltató rendszerhez.

ME.
Fotó: Szarka Lajos