Egyre népszerűbb a Nyíregyházi Egyetem 

A tavalyi évhez képest 92 százalékkal több első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a rangos felsőoktatási intézményben. Az felvételi eljárások során idén 2280 fő nyert felvételt, a tavalyi 1186 főhöz képest. A felvett hallgatók közül 1768-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. A levelező tagozatra felvett hallgatók száma 1652 fő, a nappali tagozaton pedig 601-en fognak tanulni. Távoktatás formában 27 jelentkező kezdheti meg tanulmányait anglisztika alapképzési szakon.  

A levelező tagozatos hallgatók közül a mátészalkai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakon 72 fő, míg gépészmérnöki alapképzési szakon 29 fő kezdheti meg tanulmányaikat szeptembertől. 

Idén a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon is elindul az oktatás 25 fővel. 

Az alapképzési szakok és a felsőoktatási szakképzési szakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A szakok népszerűségi sorrendje a következő: óvodapedagógus, programtervező informatikus, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak. Évről-évre erősödik az agrár és műszaki képzések iránti érdeklődés. 

Az osztatlan tanári szakok közül az angol nyelv és kultúra tanára, a magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint a történelemtanár volt a legkeresettebb.  

Azok számára, akik idén nem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás keretében nyílt lehetőségük a jelentkezésre. A 2023-as évi pótfelvételi eljárás során az intézménybe 360 fő nyert felvételt, ami a tavalyi 156 főhöz képest 130 százalékos növekedést jelent. A póteljárás során állami ösztöndíjas képzéseket is hirdetett az egyetem az agrár, műszaki és pedagógusképzés képzési terület szakjai esetében, így 190 fő állami ösztöndíjas formában, 170 fő önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. 

A Nyíregyházi Egyetemen az első évfolyamra felvételt nyert hallgatók beiratkozása szeptember 8-ig zajlik. A tanév rendjéről a www.nye.hu/tfo oldalon található Időrendi mutatóból tájékozódhatnak az érdeklődők, de a Neptun-rendszerben is részletes tájékoztatást kapott minden hallgató a teendőkről, határidőkről.

A Tanévnyitó ünnepség 2023. szeptember 2-án (szombaton) 11:00 órától kerül megrendezésre a Kodály teremben - tájékoztatott az intézmény. 

forrás: https://www.nye.hu