Egynapos sebészet – Jól vizsgázott a Jósa András Oktatókórház új részlege

12 ággyal indult február elején a Jósa András Oktatókórházban a TB alapon működő Egynapos sebészet. Mostanra már tapasztalatok vannak az ellátással kapcsolatban mind Nyíregyházán, mind Mátészalkán. 950 millió forintot nyert a megyei egészségügyi intézmény, így egy EFOP pályázat támogatásával új CT készülékeket, és korszerű orvosi műszereket is beszereztek a részleg kialakítása mellett.

Jó reggelt kíván az Egynapos sebészet koordinátora telefonon, a műtét másnapján a betegnek, de már az otthonában. Nem előzmények nélkül indult ez az ellátási forma sem a Jósa András Oktatókórházban, sem Mátészalkán február elején. Telt házzal működik azóta a részleg, az eltelt 3 hónapban 205 műtétet végeztek. Továbbra is csak meghatározott feltételek mellett lehet fogadni az egynapos ellátásban a pácienseket.

„Ugye, az egynapos ellátási forma nagyon szigorú szakmai és jogi szabályok által irányított ellátási forma. A betegek tekintetében szigorú kritériumok vannak, amelyek meghatározzák, kik azok a betegek, akik az egészségügyi állapotuk tekintetében alkalmasak az egynapos ellátási formára. Ugyancsak meghatározott, melyek azok a műtéttípusok, amelyek végezhetők ebben az ellátási formában. Mi azt az utat választottuk, hogy a hét minden napját felosztottuk a szakmák között. Sebészet, traumatológia, ortopédia, urológia, és minden szakma kapott egy-egy napot” – tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója, dr. Szűcs Attila.

Meghatározott kritériumok szerint az orvosok döntenek a lehetőségről. Kellemes környezetben, családias hangulat fogadja az ingyenes ellátásra érkezőket. Megfelelő eszközök, műszerek állnak a gyógyítás szolgálatában. Dolgozik a részlegen egy koordinátor, aki a műtét előtti kivizsgálásban és a műtétet követő folyamatokban is tartja a kapcsolatot a kórház és a beteg között.

„A beteg indulása a betegúton egy kézfogással történik. Amikor eljön hozzánk a beteg – hiszen a szakorvos ide irányítja –, innentől kezdve végig van számára egy támpont, a koordinátor. Segíti őt abban, hogy a műtéthez szükséges vizsgálatok maximálisan megtörténjenek. Ebben is tudunk segíteni, hiszen az osztályon megtörténik a vérvétel, az aneszteziológiai vizsgálat. Elirányítjuk a beteget a röntgenbe, az ultrahangra, ha ez szükséges, illetve a mintavételezés is itt történik a műtét előtt” – mesélt az egynapos sebészetről a nyíregyházi koordinátor, Csákányos Zsuzsanna.

Folyamatosan tartják a beteggel a kapcsolatot, hiszen nem biztos, hogy mindent megértett, amit a szakorvos mondott. Sok kérdésre kapnak választ a műtéttel és az utókezeléssel kapcsolatban. Kezdetben furcsa volt a betegek számára, hogy a műtéti napon, vagy másnap reggel hazamehetnek. Általában ahhoz szoktak az emberek, hogy több napot kell a kórházban tölteni. Sokan így érzik magukat biztonságban, mások örömmel veszik a lehetőséget. Az orvosoknak is egy új világot hozott az egynapos sebészet, hiszen más teamben, új asszisztenciával kezdtek dolgozni, mint amit a saját osztályukon megszoktak.