Egyeztetés a téli felkészülésről

A szerdai egyeztetésen Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a téli rendkívüli időjárási körülmények kezelése érdekében, az igazgatóság teljes személyi állománya és eszközparkja készen áll az alkalmazásra, továbbá, tavaly egyedülálló módon létrehozták az „Életmentő Konvojt”, a téli felkészülés keretében. Így gyorsabban eljutnak a nehezen megközelíthető helyekre, ha például egy szülő nő, vagy rendszeres orvosi ellátásra szoruló bajba kerülne. A tavaly aláírt működési szabályzat értelmében az ilyen esetekben egy különböző képességekkel bíró civilekből álló egység tud együtt mozogni.

Nagy József tű. ezredes, igazgató-helyettes pedig már arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a közútkezelőnél kezdeményezték a kiemelten veszélyes helyek közös szemrevételezését, így a vasúti, közúti útkereszteződések, zsáktelepülések, hófúvás által veszélyeztetett helyek, települések, településrészek vonatkozásában. Az igazgatósághoz tartozó önkéntesek, így a megyei, a járási és a települési mentőszervezetek közel 1400 fővel állnak rendelkezésre egy rendkívüli helyzetben, hiszen az alapvető vízkár elhárítás mellett a téli időjárás okozta nehézségek felszámolásánál is bevethetőek. Az ezredes beszélt arról is: az igazgatóság operatív törzsébe és a Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervének katasztrófavédelmi munkacsoportjába beosztott állomány ismereteit rendszeres gyakorlatokkal tartják naprakészen, a közbiztonsági referensek részére továbbképzést tartottak, valamint valamennyi info-kommunikációs rendszer működőképességét rendszeresen ellenőrzik, az esetleges meghibásodások, hiányosságok kiküszöbölésére azonnal intézkednek.

[REKLAM]

A szerdai egyeztetésen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Közút Nzrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ, a Nyírségvíz Zrt.,az E.on, a NYÍRVV, a MÁV Zrt., a MÁV Start Zrt., a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Oltalom Szeretetszolgálat képviselői, valamint Szaszala Tamás és Gajdos István röviden ismertették a téli felkészüléssel kapcsolatban rendelkezésre álló erőket, eszközöket, valamint a felkészülés során végrehajtott feladataikat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság