Egyetem lett a főiskola

A Nyíregyházi Főiskola szenátusa az elmúlt év októberében a három pályázó közül dr. Onder Csabát jelölte a rektori posztra, majd december közepén a miniszterelnök aláírta megbízatását, így december 20-ától hivatalosan is az intézmény rektora. A főiskola életében meghatározó változás volt, hogy a kormány döntése után a parlament is megszavazta, január elsejétől alkalmazott tudományok egyetemeként folytatják a felsőfokú oktatást.

 

SZERVEZETI ÉS ARCULATI MEGÚJULÁS

 

Dr. Onder Csaba rektor elmondta, presztízsben ez egy óriási növekedést jelent mind az oktatóiknak, mind pedig a hallgatóiknak, nyilván ez a felelősségben is jelentkezik. A 2020-ig szóló stratégiai tervek elkészültek, most a részletek kidolgozása folyik. Ezekben pontosan megfogalmazzák, hogy mit várnak el önmaguktól, és mit szeretnének nyújtani a leendő hallgatóiknak, mind az oktatásban, mind a kutatásban. Az új fejlesztési stratégiát várhatóan februárban fogadja el a szenátus. A 2016-os év a szervezeti és arculati megújulásról szól majd immár az egyetem jegyében.

 

MEGKEZDTÉK A FELVÉTELI KAMPÁNYT

 

Az új intézményi forma célja, hogy a funkciók alapján történjen a munkamegosztás a felsőoktatásban. A képzéseket a gazdasági-társadalmi igények alapján formálják, ezért fontos szerepet kap a jövőben a duális képzés. Fontosnak tartják, hogy a diákok a tanulmányaikkal párhuzamosan gyakorlati képzést is kapjanak különböző vállalatoknál. Ezért az intézmény több tucat céggel kötött együttműködési megállapodást, ahol a hallgatók munkaszerződés alapján fizetésért szerezhetnek munkatapasztalatot. Az új egyetem már decemberben megkezdte felvételi kampányát.

Új alapszak lesz a járműmérnöki, valamint az ének-zenei és népi kultúra tanár szakpár. Emellett három új szakirányú továbbképzést is indítanak. Változás lesz, hogy a mesterképzésben nem lesz bemeneti feltétel a középfokú komplex nyelvvizsga. Jó hír, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem emelkedik a 280 pontos felvételi ponthatár. A Nyíregyházi Egyetem január 19-én nyílt napot tart, a felvételi jelentkezési határideje pedig február 15-e.

Szoboszlai Tibor