„Egy másik személy bőrében”
illusztráció

„Egy másik személy bőrében” címmel szervezett programsorozatot a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesülete Nyíregyháza Önkormányzatának támogatásával. Meghívtak olyan önkormányzati, egyházi, vagy civil szervezeteket, melyek fogyatékkal élőket látnak el. A projekt fél éven át fog tartani, különböző előadásokkal, szakmai műhelymunkákkal. Hogyan segítsünk jól? Ez a kulcskérdése a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesülete által szervezett programsorozatnak. Az egyesület olyan előadásokat, bemutatókat fog tartani, melyek által betekintést nyújtanak abba, hogy a különböző fogyatékossággal élők milyen ellátásra, és támogatásra szorulnak. Csütörtökön volt a megnyitó, ahol az egyik ellátott beszélt a mindennapjairól.

„Arra kaptam felkérést, hogy arról beszéljek, hogy hogyan tudnak ép társaink jól segíteni a sérülteknek. Szeretném, ha kérdeznének, és ha ez olyan, ami érdekli őket, az jobban meg fog ragadni bennük.” – mondta Szabó Katalin az előadásáról.

Az egyesület ellát mozgáskorlátozottakat, hallás- vagy látássérülteket, értelmi fogyatékossággal, vagy halmozottan fogyatékossággal élőket is. Az intézményvezető kiemelte, hogy a társadalom részéről érezhető, hogy befogadók, segítőkészek, de fontos, hogy a segítségnyújtás megfelelően történjen.

„Sokszor nem tudják az emberek, hogy mit tegyenek. Ha esetleg látássérült is van közöttük, akkor amennyiben önállóan közlekedik, lehet segítségre van szüksége akár egy buszra szálláshoz is. Meg kell tanulni, hogy nem rángatjuk, ő karol belénk, nem mi, Az önálló életvitelhez tartozik, hogy önállóan is rendelkezik arról, hogy mit szeretne csinálni. Láttam olyan esetet, hogy látássérültet átkísértek – teljesen jóhiszeműen – az úton, csak nem arra akart menni a látássérült” – mondta Nagy Annamária a Nefelejcs Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője.

Az ellátásban dolgozók, intézményvezetők a félév során szakmai műhelymunkákon ismerkedhetnek meg olyan eszközökkel, és módszerekkel, mellyel a fogyatékossággal élőknek segíthetnek. Vármegyénkben számos érzékenyítő előadást szerveznek, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a társadalom befogadja és támogassa az ellátásra szorulókat. A Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesülete az elkövetkező félév során fiataloknak és szépkorúaknak egyaránt információkat ad át azzal a céllal, hogy minél több emberhez jussanak el azok a módszerek, melyekkel a támogatás módja megfelelővé válik.