Egy hosszú nap hosszú éjszakája a Jósa András Múzeumban

És valóban. Lesznek itt hősök, feltalálók és újítók is. És lesz ámulat, emlékezés és kacagás! Legyen a hős a Prémvadászok zenekar, kik két éve elkészítették az Európa Tanács gyűlölet elleni kampányának hazai és nemzetközi hivatalos dalát! A No Hate mozgalom győztes együttese egy farsangi koncertre szerveződött, s azóta ontják saját dalaikat – is. Kiművelt, szórakoztató muzsikát játszanak fontos pozícióban munkálkodó emberek. Talán épp a hétköznapi nyomást oldja a zene? Jól jár, aki megvárja a – viszonylag késői – koncertet! A feltalálók a Nyíregyházi Egyetem támogatásával működő Tehetséggondozó Szakkör ifjú tagjai. Annával, a humanoid robottal érkeznek a múzeumba. Ő Tobi és Nestor barátja, és persze annak az ifjú csapatnak is, mely tagjai táncoltatják, beszéltetik, tornáznak és sétálnak az alig 60 centiméteres, két lábon járó, ember formájú robottal. A szakkör tagjai bemutatót tartanak a RoboCupJunior világverseny szabályai szerint készült futballozó, vonalkövető és táncoló robotokkal.

Megjártak már számos világversenyt Isztambultól Kínáig, most épp Lipcsébe készülnek egy újabb nemzetközi megmérettetésre. Vélhetően ezek a mai gyerekek lesznek a jövő nagytudású fejlesztő mérnökei. Az újítók a miskolci slammerek. A slam poetry egy modern költészeti stílus. Ahogy művelői írják: „Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.” A népművészetet képviseli a Jósa András Múzeum színpadán Berecz András népmesemondó, ki egykori mesterére, Hazug Pista bácsira emlékezik Görbe szó című műsorával.

Huncut dalokkal szerepel a Nyíregyházi Egyetem Boróka Énekegyüttese, Juhász Erika vezetésével. Színházi jelenléte miatt már a klasszikus ágat képviseli a nyíregyházi származású Muri Enikő musicalszínésznő, énekes, az X-Faktor 2011-es legjobb női hangja. Őt a stand-up comedys „TraBarna” követi. Nosztalgia tánczenét énekel a Brillante, jazzt az Artézis, és rock-retró stílusban jelentkezik éjfélkor a Múzeum Rock Band. A zárás után a nyitányról: Tóth Károly, Jenei Judit, Horváth Viktor és Varga Balázs Ludas Matyi és Döbrögi zenés meséjével szórakoztatja a kicsiket, és persze a felnőtteket is. Divat, op-art, és 56-os kiállítás jelzi a klasszikus múzeumi műfajt – az állandóak mellett ez a legújabb ajánlat. Lesz aztán air soft játékfegyver, veterán autó, rendőrségi motor és Gripen szimulátor, majd megjelennek az íjászok és tűzoltók. Széchenyi u. 1. – ez a múzeum Kállay Gyűjteményének címe. Itt az Operaóperencia társulata interaktív Varázsfuvola előadást ad a gyerekeknek, majd – tekintettel a Mozart évre – a nagy klasszikus szerző népszerű dalaival szórakoztatja a közönséget.

A Múzeumok Éjszakája távolabbi helyszíneire a Csi-hu-hu kisvonat szállítja a közönséget hajnali 1 óráig. Így kapcsolódik a programba a Hittudományi Főiskola, ahol ritka kéziratos könyveket is bemutatnak, ikonokat és liturgikus tárgyakat láthatnak a görög katolikus egyház művészeti gyűjteményében, utazással kapcsolatos emléktárgyakat a levéltárban, nosztalgia mozit a Vasutas Művelődési Házban, illetve szakkiállítást a Vízügyi Múzeumban.

Matyasovszki Edit