Egy harmadik oltásra is szükség lehet majd
Egy harmadik oltásra is szükség lehet majd

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját beadatóknak valószínűleg egy harmadik adagra is szükségük lesz az elsőt követő 6-12 hónapon belül a védettség fenntartása érdekében – közölte a vállalat elnök-vezérigazgatója csütörtök este a CNBC amerikai tévének nyilatkozva.

Albert Bourla hozzátette: sőt, lehetséges, hogy az embereknek majd minden évben be kell oltatniuk magukat a vírus ellen. „Egyébként meg a vírusvariánsoknak döntő szerepük lesz. Nagyon fontos minimálisra csökkenteni azoknak az embereknek a számát, akik ki vannak téve a vírusfertőzésnek” – jegyezte meg.

A Pfizer februárban bejelentette: vizsgálja egy harmadik adag oltás beadásának hatását arra az esetre, ha bebizonyosodna, hogy szükség van rá.

A Pfizer amerikai konkurense, a Moderna, amely szintén mRNS típusú vakcinát fejlesztett ki a koronavírus ellen, szintén bejelentette nemrég, hogy teszteli egy harmadik adag hatását.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a két gyártó vakcinájának hatékonysága 94-95 százalékos.

A Pfizer a BioNTech német biotechnológiai céggel közösen fejlesztette ki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcináját, amelyből az Európai Unió további 1,8 milliárd adagot tervez vásárolni 2022-2023-ban.

hirado.hu