Egyéves lett az ország egyetlen indiai orrszarvú babája! Természetesen ő is "nyíregyházi"!

„Zoológiai szenzáció és elismerésre méltó nyíregyházi sikertörténet!” - így számolt be a Nyíregyházi Televízió tavaly novemberben arról a fantasztikus hírről, hogy indiai orrszarvúbébi látott napvilágot a Sóstói fák alatt. Aman hála istennek, azóta is jó egészségnek örvend, és a látogatók egyik nagy kedvencévé vált. A „baba” jókorát nőtt a születése óta, és az első születésnapját ünnepelte.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis), hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.

Természetes élőhelyén, Indiában és Nepálban, a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként és nemi vágyfokozóként használják, valamint Jemenben, a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvú tülökből készítik. Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, melynek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

A faj védelme érdekében , az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Fajmegőrzési Programot (EEP) állított fel, melynek keretében jelenleg 67 állatkert 171 egyedet tart.   

Aman nevét 300 javaslat közül választották ki. A neve azt jelenti, hogy "béke". 

A kicsi születésnapjáról még az Index is beszámolt.