Szentmisével emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira Pócspetriben
fotó: Szarka Lajos

A kommunizmusnál kártékonyabb és veszélyesebb rendszert nem sokat produkált az emberiség – mondta Soltész Miklós államtitkár Pócspetriben. A településen a kommunista diktatúra áldozataira és a Pócspetri perre emlékeztek szombat délelőtt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei község a koncepciós pere miatt sokáig a rendőrgyilkos falu bélyeget viselte magán. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy emléknapot szervez az áldozatok tiszteletére, az Országgyűlés pedig még 2000-ben fogadta el az erről szóló javaslatot.

Pócspetri közössége 75 évvel ezelőtt Asztalos János plébános kérésére a község háza elé vonult, hogy felemelje hangját az egyházi iskola államosítása ellen. A megmozduláson egy rendőr őrvezető életét vesztette. A perben a falu plébánosát, Asztalos Jánost nevezték ki felbujtónak és az aljegyzőt, Királyfalvi Miklóst pedig a gyilkosnak. Őt június 11-én kivégezték, a plébánost pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A per bemutatta a koncepciós perek sajátosságát, legfelső vezetők irányították, komoly propaganda kísérte, a jogi követelményekkel pedig nem törődtek.

Maga Kádár János, az 1956 utáni megtorlás és a későbbi, a kommunista propagandában Gulyás kommunizmusnak, a legvidámabb barakknak maszkírozott, generációk jövőjét, szabadságát elvevő megtorlás vezetője szállt ki, jelent meg itt, Pócspetriben és a megtorlás teljes eszköztárát használatba vette” – mondta beszédében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Pócspetrit többek között ezért is jellemzi leginkább az áldozat és a hűség fogalma. A kommunista diktatúra áldozataira szentmisével emlékeztek a településen, majd megáldották Magyarország első, Szent Janka Beretta Molla, az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentjének emlékére készült mellékoltárt. A misét Magyarország apostoli nunciusa, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrálta.

Ez az ünnep fájdalmas ünnep, de a szeretet az mindig fájdalommal is jár. A szeretetet ünnepeljük, az áldozatot” – mondta Palánki Ferenc püspök a mise végén.

Soltész Miklós államtitkár úgy köszöntötte Pócspetrit mint a falut, aki nem bosszúval válaszolt a meghurcoltatásokra, hanem az elmúlt 75 évben nyolc papot adott a katolikus egyháznak. Majd beszédében kiemelte, a kommunizmusnál kártékonyabb és veszélyesebb rendszert nem sokat produkált az emberiség.

Százmillióra teszik a kivégzettek, kényszertáborokba és börtönökbe hurcoltak, a kínvallatásnak és éhínségnek kitettek, a megbélyegzetteknek a számát. Magyarországon is közel ezer embert végeztek ki, százezreket súlyos börtönbüntetésre ítéltek, további százezreket pedig gulág táborokba hurcoltak, zártak vagy elüldözték őket szülőföldjükről” – mondta ünnepi beszédében Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ebbe a sorba illeszkedtek az egyházak elleni támadások is, de Pócspetri hősies kiállása lehetővé tette, hogy többek között ezen a településen is újra működhet egyházi iskola. Szombat délelőtt leleplezték és megáldották a Golgotai szoborcsoportot és keresztutat, amit szintén a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére emeltek a Szent Kereszt felmagasztalása a templom kertjében.

Kapcsolódó galéria

Megemlékezések Pócspetriben 2023