Egészségfejlesztő program – Egészségkalandorok a Kis Vakond táborban
Fotó: Szarka Lajos

A tanév végétől augusztus 13-ig egyhetes turnusokban 100–150 gyerek tölti a vakációt Sóstón, a Kis Vakond táborban. A játék és a sportos kihívások mellett egészségfejlesztő programok, pályaválasztási tanácsadás és bűnmegelőzési tájékoztató is színesíti a napokat.

 

Egészségkalandorok címmel, egészségmegőrző ismeretekkel jelentkeznek a sóstói napközis táborban a kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársai. A Kis Vakond vezetői arra törekednek, hogy a táborozás hozzájáruljon a gyerekek személyiségfejlődéséhez, a közösségi élmények megéléséhez.

„Nekem ez az egész csak egy kicsit új dolog, mert pár dolgot ebből már ismertem. Például azt, hogy hívni kell a mentősöket, szájon át kell lélegeztetni. Meg kell nézni a beteg pulzusát és a lélegzését. Az egész tanfolyamon hasznos dolgokat mondanak, és megtanítanak minket arra, hogyan segítsünk másokon. Nálam ritka, hogy történnek ilyen veszélyes helyzetek. Úgyhogy jó ez, sokat tanulok belőle” – mesélte a két Móricz iskolás tanuló, Kovács Regina Renáta és Miskolci Bence.

A diákok megismerkedhetnek az újraélesztés szabályaival. A fiatalember azt reméli, hogy ha baj van, segíteni tudna, de szeretné, hogy sose legyen erre szüksége.

„Ebbe a táborba most a nyár folyamán hat mini témával érkezünk. A mai napon az elsősegélynyújtási alapismereteken túl gyakorlati készségeket is elsajátíthatnak a gyerekek. A személyi higiénia témakörén belül a kézmosás fontosságára és a kézmosás lépéseire hívjuk fel a figyelmet. Részint gyerekekről, táborról lévén szó, ez fontos dolog, másrészt a pandémiás helyzetre való reflektálás. A mai napon még mozogni fogunk, egy zenés tornát végzünk a gyerekekkel. Szerdán érkezünk hozzájuk vissza. Szintén három témakörben. Lesz egy környezetvédelmi, szelektív hulladékgyűjtésről egy foglalkozás, illetve a szabadidő hasznos eltöltésére is felhívjuk a figyelmet, illetve az egészséges táplálkozás alapjait is elsajátíthatják a gyerekek” – tájékoztatott Moravcsik-Kornyicki Ágota, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyetemi Oktatókórház egészségfejlesztője.

Ebben a korosztályban, nyári táborokban nem foglalkoznak az egészségfejlesztők a drogprevencióval. Ez a téma mélyebb feldolgozást igényel, ezért a függőségekről az iskolában történik a tájékoztató.