Egekben a gyümölcsök árai - A sárgabarack hiánycikk, de dinnyéből is kevesebb várható
Egekben a gyümölcsök árai - A sárgabarack hiánycikk, de dinnyéből is kevesebb várható

Az újkrumpli kivételével szinte minden zöldség és gyümölcs ára az egeket veri a piacokon és a boltokban. A kereskedők szerint közel 50 százalékos a drágulás az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az ok pedig egyszerű: a fagy és a sok eső.

Bár idén minden gyümölcsfajtának kifejezetten jó volt a virágzása, de aztán tavasszal sok fagykár érte, majd pedig a már érni kezdő termés minőségét az eső is megrontotta. A legnagyobb vesztesek a cseresznye, a kajszi-, valamint az őszibarack, de dinnyéből is kevesebb várható, így úgy tűnik, ez sem fogja megmenteni a mostani szezont.

Rengeteg eső esik

Nem kímélte az időjárás a szabolcsi dinnyét. A termelők azt mondják, az eső rengeteget ártott a még futás alatt lévő palántáknak. Az igazi szezon vélhetően csak augusztus elején indulna Nagycserkeszen, az azonban egyelőre még kérdés, lesz-e mit szüretelni. A magyar dinnye már megérkezett a kereskedőkhöz – Békésben szokott indulni a szezon –, azonban jelenleg 80 forinttal drágábban kínálják tavalyhoz képest.

A hét közepén sikerült magyar dinnyét vennem nagyobb tételben, de az látszik, hogy a rengeteg eső miatt nem érik olyan ütemben, ahogy kellene. Jelenleg 250 forint körül alakul a kilónkénti ára, ami azt jelenti, hogy 80 forinttal drágább, mint tavaly ilyenkor volt. Várhatóan idén ez a tendencia folytatódik, hiszen kevés termés várható. Az már más kérdés, hogy a sok eső miatt vajon milyen lesz az íze. A sárgadinnye egyébként Békésben egy hete elfogyott, akkor 600 forint körül mozgott a kilónkénti ára, most pedig már 7–800 forint

– tudtuk meg Kiss Norberttől, aki a Nyíregyházi úton árulja portékáit.

Van, ami 100%-ban lefagyott

Az idei év legnagyobb vesztese az őszi- és a sárgabarack. A szabolcsi termelők visszajelzései szerint előbbinek 40–50 százaléka, míg az utóbbinak van, ahol 100 százaléka lefagyott. Az is érdekes, hogy a korábbi években a piacon több soron is árulták, és mondjuk minden harmadik árusnál lehetett kapni, most egyetlen egy kofánál találtam. Jelenleg a sárgabaracknak 800 és 1000 forint között mozog az ára, már ahol lehet kapni.

Kiss Norbert azt mondja, idén minden zöldségnek és gyümölcsnek legalább a duplájára nőtt az ára tavalyhoz viszonyítva. Bár sokan bíznak abban, hogy a dinnye majd megmenti az idei szezont, egyelőre a kilátások nem sok jót ígérnek.