Edzőtábor előtt, edzőtábor után - Helebrandt Máté harmadik olimpiájára készül

Készül a tavaszi idényre Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló Portugáliában vett részt egy négyhetes edzőtáborozáson. A cél, hogy márciusban kiharcolja az olimpiai részvételi jogot. 

London és Rió után harmadik olimpiájára készül Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló a világranglistán az első negyven között található az 50 km-es távon, a szabályok szerint pedig az első hatvan lehet ott Japánban, a következő ötkarikás játékokon. Máté nem szeretné a véletlenre bízni, ezért márciusban Dudincéban szeretné teljesíteni a kvalifikációs szintet is, hogy biztossá váljon az utazása. A minél jobb felkészülés érdekében négy hetet Portugáliában edzőtáborozhatott, ahol teljesített egy 40 km-es edzést is. Az itteni részidő jóval a kvalifikációs időn belül van, ami több mint biztató. Korábban nem volt jellemző, hogy tréningeken ilyen hosszú távot teljesített a nyíregyházi sportoló. 

- Korábban 30-35 km-es edzés volt, de negyven nem. Igyekszünk mi is változtatni a módszereken, és úgy tűnik, jó úton haladunk - mondta Helebrandt Máté. 

A sportoló remek időben készülhetett, és a jövő héten ismét Portugáliába utazik, ahol három hétig újabb edzőtábor következik. Az olimpiát a gyaloglók számára nem Tokióban, hanem Sapporóban rendezik, ami 800 km-el északabbra van, és várhatóan hűvösebb lesz az idő. Ez Helebrandt Máténak kedvezhet majd, ráadásul a szervezők a meleg és a magas páratartalom miatt előre hozták a rajtot is, és reggel 5 óra magasságában indul majd a mezőny. A nyíregyházi gyalogló bízik abban, hogy ott lehet majd harmadik olimpiáján, és amennyiben márciusban teljesíti a kvalifikációs szintidőt, csak az ötkarikás játékokra kell koncentrálnia.