EB bronz után, felkészülés előtt
Bronzérmes lett és ezzel feljutott az A-divízióba a magyar férfi U20-as kosárlabda-válogatott. Az együttesnek a nyíregyházi Kósa Tamás is tagja volt. Az EB bronzmérkőzésén Montenegró ellen diadalmaskodtak a mieink úgy, hogy vesztett helyzetből fordítottak a hajrában.

Drámai mérkőzéseket vívott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar U20-as kosárlabda-válogatott. Több esetben is vesztett helyzetből fordított a csapat, és végül a harmadik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a mieink feljutottak az A-divízióba. A nyíregyházi Kósa Tamás is tagja volt a nemzeti csapatnak.

– Nagyon jó érzés volt átélni ezt a sikert, és a szervezés nagyon magas színvonalú volt. Bevallom, a Szlovákia elleni mérkőzés közben eszembe jutott, hogy esetleg kikaphatunk, de ezt leszámítva mindig biztos voltam abban, hogy fordítunk vesztett helyzetből is, még a bronzmeccsen is, ahol öt perccel a vége előtt több mint tíz pont volt a hátrányunk – mondta Kósa Tamás.

A fiatal kosaras a tervek szerint a jövőben is a Marso-Nyíregyházát erősíti. A klub kerete folyamatosan alakul, a magyar mag Lekli József, Bus Iván és Fazekas Csaba érkezésével szinte teljes lett. A játékosok között korosztályos és felnőtt válogatottak is vannak.

– Büszke vagyok arra, hogy nemcsak egy magyar, hanem egy helyi mag alakult ki, ez egyedülálló az országban. Jelenleg csak Brane Savic számít légiósnak az új szabályok értelmében, de rá is már nyíregyháziként tekintünk – mondta Oláh István, a Marso-Nyíregyháza ügyvezetője.

A csapat felkészülése augusztusban kezdődik, és több nemzetközi tornán is részt vesznek. A Nyíregyháza meghívást kapott Csehországba, Szlovákiába és Romániába is.

Dankó László

(Fotó: Simon Erika, bb1.hu)