E-recept gyorsítja a gyógyszerek kiírásának és kiváltásának folyamatát
Fotó: Illusztráció

Online felület működik az orvosok és a patikák között, mely több ponton is egyszerűsíti a gyógyszer kiírást és kiváltást. Január elsejétől már az ismert rózsaszín vény sem kell a beteg kezébe, de továbbra is csak személyesen lehet az orvostól  receptet és e-receptet is kérni.

2017. november 1-től elektronikus recept formájában is kiválthatják a 14 éven felüli betegek gyógyszereit. Mindenki csak saját maga, személyi igazolvány és TAJ kártya ellenében kaphatja meg, viszont nem fordulhat elő hibás vény, esetleg pecsét nélkül kiadott recept, hiszen az elektronikus rendszer nem ejt ilyen hibákat. Másik előnye, hogy az ország bármely pontján kiváltható, nincs körzethez, településhez kötve, csupán az említett igazolványok kellenek.

Felírási igazolással, tehát hagyományos papír alakban más is kiválthatja, de az e recepthez nem fogadnak el meghatalmazást. Talán a módosítás nyáron teszi lehetővé, hogy fekvőbetegek a hozzátartozójukat megbízhatják a gyógyszerek kiváltásával.

Nagyné dr. Csikós Réka gyógyszerész, a Megyei Gyógyszerészi Kamara elnökségi tagja elmondta:

Egy online rendszer működik, ebbe töltik fel az orvosok az orvosi rendelőben, amihez a gyógyszertárak hozzáférnek egy online programon keresztül. Fontos dolog lehet, hiszen sok fekvőbeteget érint egy probléma. Ha másvalaki szeretné kiváltani e-receptes gyógyszereiket, nem lehetséges, sajnos a meghatalmazási rendszer még nem működik.

Várhatóan nyárra megszületik már a módosítás, és ezután a beteg írásos meghatalmazásával más is kiválthatja a gyógyszereket. Idén január elsejétől abban könnyítették az e-recept feltételeit, hogy nem kötelező a papír alapú, úgynevezett rózsaszín vény, hiszen ez csak tájékoztató, az elszámolás alapja az elektronikus jegy, ami a felhőbe, egy bizonyos adattárba kerül. Mind a háziorvosi, mind a patikai rendszerekben ez az elszámolás alapja.   

Dr. Soós Zoltán háziorvos, a Megyei Orvosi Kamara elnöke hozzátette:

Minden vényre köteles készítményt fel kell írni, és elektronikus recepttel is ellátni a beteget. Amikor ő megjelenik a gyógyszertárban, vagy a felírási igazolással, vagy a személyi igazolvánnyal és TAJ kártyával azonosítják, hogy ő a recept tulajdonosa, ezután a patikus le tudja hívni a felhőből az ő elektronikus receptjeit.

Jogszabályi kötelem minden recept felírása, egy orvos-beteg találkozást feltételez. Rögzíteni kell a megjelenés tényét az orvos szoftverekben, ezt követően látja el a doktor rendszeres gyógyszereivel, ha jól gondozott, panaszmentes a beteg.

Vannak olyan készítmények, melyeket külön jogszabály szerint, papírformában is kérnek ezután is a gyógyszertárakban.

A beteg túl ezen, 2 éve megnézheti leleteit az elektronikus szolgáltatási tér lakossági portálján, de ott is megjelennek a receptek, sőt a szakorvosnál felírt gyógyszereit is számon tarthatja.