Dübörög a nyár: Tele van turistákkal Sóstó!

Bár a koronavírus-világjárvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy egyáltalán beindulhat-e újra a turizmus, mostanra már szerencsére tömegével érkeznek a vendégek Nyíregyházára is. Az 5,5 millió oltás elérése – és a korlátozások feloldása – óta az állatparkban, a Parkfürdőben és a múzeumfaluban is megsokszorozódott a számuk. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Úgy tűnik, hogy az idei nyár is a belföldi turizmusról szól. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint ez a tavalyi rekordnyárnál is erősebb lehet. Úgy nyilatkozott a honlapjukra feltöltött podcastban, hogy a 2020-as 22 millió után idén 30 millió vendégéjszakára számítanak. Ez ugyan kevesebb a 2019-es 41 milliónál, de akkor rengeteg külföldi turista segítette a hazai szállásadókat, ami idén nem túl valószínű. Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt is ellepték a turisták, egyre többen keresik fel a várost és környékét, az utazási korlátozások miatt többnyire magyarok. Rövid körképünkből hamar kiderült, hogy szinte mindenhol megugrott a látogatók száma.

Nyíregyházi Állatpark – óriási az érdeklődés

– Szerencsére idén nyáron is óriási az érdeklődés a Nyíregyházi Állatparkban. Az 5,5 millió oltás elérése – és a korlátozások feloldása – óta többszörösére nőtt a látogatószámunk. Nagyon várták már ezt a vendégeink, és a parkunk munkatársainak is könnyebb így a beléptetés. Eddig többnyire belföldi vendégekre számíthattunk, de már egyre több külföldi látogatónk is van, elsősorban Romániából – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

Parkfürdő – megduplázódott a látogatók száma

– A korlátozások feloldása óta, tehát amióta nem kérünk védettségi igazolványt a Parkfürdőbe történő belépés során, tulajdonképpen megduplázódott a látogatóink száma. A Tófürdőt is nagyon kedvelik a vendégek, de ott a számok mindig az időjáráshoz igazodnak. Persze, hiányoznak a szlovák és a lengyel turisták, akik az érvényben lévő szabályok miatt nehezen tudnak most utazni. Vannak külföldi vendégeink, de egyelőre kevesen, így jelenleg a belföldi turizmusra építünk – mondta el Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője.

Sóstói Múzeumfalu – a programok is vonzzák a vendégeket

– Idén eddig tulajdonképpen 2 és fél hónapot voltunk nyitva, és már így is közel 20 ezer látogatót fogadhattunk, aminek nagyon örülünk. Egyértelműen azt látjuk, hogy a korábbi nehézségek ellenére is jól alakul a Sóstói Múzeumfalu szezonja, a hétvégék kiemelkednek a sorból, hiszen a programok vonzzák a látogatókat. Mi biztosítunk helyszínt a Mandala Nyárnak, de július 31-én is tőlünk indulnak például kerékpártúrák, augusztus 14-én pedig a Huszártalálkozónak adhatunk otthont – zárta a körképünket Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.