Duális képzés az egészségügyi karon, avagy fizut is kaphat egy nappali tagozatos!

Duális képzés az egészségügyi karon, avagy fizut is kaphat egy nappali tagozatos!

Népszerű a szociális munkás szak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, jelenleg 123 fő tanul ezen az alapszakon. Az angol nyelvű képzési forma pedig sok külföldi fiatal számára is vonzó, ezt mondja a felsőoktatási intézmény vezetése. Jó hír az idén felvételizőknek, hogy 2019-től akár duális képzésben is lehet a szakra jelentkezni.

Ez azt jelenti, hogy három területről választhatnak a jelentkezők, tehát jelentkezhet szociális munka alapszakra nappali tagozatra, jelentkezhet szociális munka alapszak levelező tagozatra és most bővült a paletta, hiszen bejelentkezhet a duális képzésre is azáltal, hogy nappali szakos hallgatói jogviszonyba kerülnek.

– hangsúlyozta Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és fejlesztési dékánhelyettese.

Pénz, paripa, szakmai tapasztalat

A duális képzés feltétele, hogy a jelentkező sikeresen felvételizzen a szakra és az egyetemmel partneri viszonyban álló intézmények egyike szerződést kössön vele. A képzési forma nagy előnye, hogy a hallgatók fizetést kapnak, béren felüli juttatásokban részesülhetnek, de ha jól tanulnak, akkor a bér kiegészülhet ösztöndíjjal is, sőt a hallgatók tehetséggondozását 10 hónapon keresztül, fejenként további 40 ezer forinttal is támogatják.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A Szociális Munka Tanszék vezetője hozzáfűzte, a pénz mellett a hallgatók karrierje szempontjából is rendkívül előnyös a duális képzési forma, mert komoly szakmai tapasztalatra tesznek szert.

A szakmában egy hallgató a gyakorlatban tanulhatja meg igazán azt, hogyan válhat szociális munkássá és mit jelent a szociális munka, valamint, hogy ezt a szakmát hogyan kell végezni. Még egy nagy előny, hogy a képzési idő végére lesz 3,5 év szakmai gyakorlata, ami nagyon jó potenciál a munkaerőpiacon.

– mondta el Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék vezetője.

12 hallgatót alkalmaznak a partnerintézmények

A hallgatók 10 partnerintézmény közül válogathatnak a duális képzésben. Ha a jelentkező a kiválasztási eljárás során alkalmasnak bizonyul, akkor szerződést kötnek vele.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Az intézmények többsége 1-1 hallgatót alkalmaz majd, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ azonban 3 szociális munkás hallgatót is felvenne munkatársai közé.

Ahhoz, hogy magas színvonalú munkát tudjunk nyújtani ezen a területen, ezért nagyon fontos, hogy meg is találjuk azt, aki akar dolgozni, elhivatott és ehhez még hozzá tudjuk rakni a képesítését. Kettő az egyben, hiszen már részt vesz a gyakorlati életben, tudja mit jelent ez a munka és a gyakorlatot az elmélettel együtt szerzi meg.

– fogalmazott Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

Ha valaki szociális munkás szakos hallgató szeretne lenne a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, annak február 15-ig kell jelentkezni a www.felvi.hu-n.

Idén közel 100 diák tanulhat majd ezen a szakon a keretszámok alapján.

 

Z. Pintye Zsolt