Drogveszély - olcsó pénzért kapható a herbál!

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki drogozott már – ezt mondja Stekler Bendegúz, amikor arról kérdezzük, mennyire gyakori, hogy a nyíregyházi középiskolások kábítószereznek. A fiú szerint nem a fűvel és nem is a kemény drogokkal, a kokainnal vagy heroinnal lehet találkozni a megyeszékhelyen, hanem az olcsó, de rendkívül veszélyes dizájner drogokhoz lehet viszonylag könnyen hozzájutni…

– Itt Nyíregyházán elsősorban a herbál található meg, ez a szintetikus drog, ami igazából a legalja kategóriának nevezhető. Aprópénzért hozzájutnak a fiatalok, és a legrosszabb hatásokat váltja ki az ember szervezetéből – teszi hozzá Stekler Bendegúz.

 

 

Még a rendőr is meglepődött

 

 

A kábítószer-ellenes világnapon 11 civil szervezet, valamint intézmény állított sátrat a Kossuth téren. A Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum valamint a Nyíregyházi Önkormányzat szervezésben arra hívták fel a figyelmet, milyen veszélyeket rejtenek a drogok és hogyan kell felvenni a harcot a függőség ellen. Még a rendőrök is elképedtek, amikor az egyik sátornála következő beszélgetés hangzott el;

 

– Találkoztatok már valamilyen formában a kábítószerekkel – kérdezett egy arra járó, menő cuccokkba öltözött fiatal párt egy rendőrtiszt.

– Hogyne! – vágta rá a fiú.

– Melyik részével? – képedt el az egyenruhás.

– Mindegyikkel – válaszolta nevetve a pár…

 

A rendőrség sátrában egyébként sokat látott szakemberek beszélgettek fiatalokkal. Kikérdezték őket arról, hogy találkoztak-e kábítószerekkel, majd igyekeztek felvilágosítani az érdeklődőket, milyen veszélyeket rejt a drogozás. Sőt kábítószerkereső kutyás bemutatót is tartottak.

 

 

„Tudnunk kell mi ellen küzdünk!”

 

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szerint egy-egy ilyen rendezvény arra is jó, hogy kiderüljön mi ellen kell küzdeniük.

– A célunk most az, hogy felhívjuk a figyelmet a kábítószerfogyasztás veszélyeire, illetve arra, hogy egyáltalán beszéljünk arról, hogy milyen szokási vannak nemcsak a fiataloknak, hanem az időseknek is. Ezek a szokások milyen veszélyeket rejtenek és ennek milyen következményei vannak – fogalmazott Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagja.

 

 

„Meg kell előzni!”

 

 

Az önkormányzat szerint az illegális kábítószerfogyasztás kérdésben a legfontosabb a megelőzés.

– Csakis az lehet a célunk, hogy a gyermekek el se jussanak odáig, hogy kipróbálják, mert tudjuk azt, hogy bizonyos szerekhez könnyű hozzájutni és nagy lehet a csábítás egy adott közegben. A gyerekeket arra kell fölkészíteni, hogy felismerjék azt a környezetet, azt a lehetőséget, amikor ki vannak téve a csábításnak, és tudják azt, hogy ez milyen veszélyeket rejt és hogyan fognak tudni ellenállni – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

 

 

Döbbenetes számok

 

 

Az ENSZ egészségügyi világszervezete szerint a világon legalább 200 millió ember használ rendszeresen illegális kábítószereket. A drogozás pedig éves szinten legalább 200 ezer ember haláláért felelős. Annak érdekében, hogy ezek a számok csökkenjenek már 1987-ben hadat üzentek a kábítószerfogyasztásnak. Ennek egyik mementójaként lett június 26. a kábítószer ellenes világnap.

 

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos