Dr. Jósa András halálának 100. évfordulóján koszorúztak Nyíregyházán

Dr. Jósa András halálának 100. évfordulóján a nevét viselő intézmények, illetve a város kulturális és közintézményeinek képviselői, a leszármazottak jelenlétében megkoszorúzták a temetőben névadójuk síremlékét.


Lépten-nyomon belebotlunk a városban Jósa András emlékébe. Az orvos, régész és antropológus nevét nemcsak a két intézmény viseli, de utcát, városrészt és kutat is neveztek el róla. A hálás utókor méltó módon gondozza a sírt, és már elültették az emlékmű fölé  Jósa kívánsága szerint – a második nyírfát is

Ahogyan Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere fogalmaz:

Magyarország is tisztelheti egyik utolsó polihisztorát abban az értelemben, hogy olyan tudományágaknak, különböző tudományágaknak a művelője volt, hagyományteremtője, felfedezője, aki a különböző módszereivel akár a nőgyógyászatot, vagy az orvoslás különböző területeit, például a kolera cseppet vagy pedig ha a magyar régészetet tekintjük - együtt Móra Ferenccel - , akkor ők azok közé tartoznak - bár nem ez volt az eredeti szakmájuk –, akik egy hagyományt teremtettek ebben a tudományágban is.

Dr. Jósa András a betegségekkel és a gyógyulással kapcsolatos statisztikát is vezetett, melynek adatait felhasználta az orvoslásban. A felvilágosítás és a prevenció híve volt. Már ő is ismerte az egészséges életmód alapelveit. Megyebált szervezett a kórház javára. Egy rendkívül nagytehetségű szervezőt, korszerű, innovatív embert tisztelhet benne a hazai egészségügy, életműve folytatása a mai állapot a megyei kórházban.

A nagykállói Korányi Frigyes által létesített kórházból egy nagyon komoly intézményt varázsolt. Nagyon sokat dolgozott az emberek között - mai nyelven - mint házi orvos, mint kórházi orvos és nagyon kiváló operatőr, nagyon jó kézügyességű ember, aki szürke hályog műtéteket végzett, hüvelyi méheltávolítást végzett – Európában először – a maga által készítette készülékkel. A malária gyógyításában nagyon komoly egészségszervezést is végzett.

– mutatta be Jósa Andrást Dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója.

A Jósa András Múzeum kollektívája az intézményalapítóra, a neves régészre emlékezett halálának 100. évfordulóján, sőt az intézmény már ebben az esztendőben, 1918-ban felvette a Jósa nevet.

A Nyírvidéket ő egy Kánaánnak tartotta a tekintetben, hogy az ő idejében a legtöbb honfoglalás-kori leletet Magyarországon itt találták, ezen a vidéken. Erre nagyon büszke volt! Kutatta a kurgánokat is a Nyírségben. A honfoglalás kori emlékek és a bronzkor volt még kedves korszaka.

– így emlékezett a múzeumalapítóra Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

Jósa András a vármegyei Régészeti Egylet titkára és szolgája volt, életre szóló szenvedélye a régészet. Ő dolgozta ki az ásatások feldolgozási rendszerét és alapjait, melyet mind a mai napig alkalmaz a szakma. Nemcsak európai hírű orvos és tudós volt, hanem egy derűs és optimista, szent és hiszékeny ember, kinek életét a Múzeumban látható film is bemutatja. A ma már több millió műtárggyal büszkélkedő közgyűjtemény december 1-jén, a Jósa Múzeum napján megjelenteti a 150 éves intézmény kiadványát, a mai tudós munkatársak írásaival, tanulmányaival.


Matyasovszki Edit