Dönts jól, jövőd a tét! - Pályaválasztási Kiállítás a Continental Arénában

Idén is megszervezte a Dönts jól, jövőd a tét! című Pályaválasztási Kiállítást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal. Közel 80 kiállító, közép- és felsőfokú oktatási intézmények, partnerszervezetek és munkaadók várták az érdeklődő fiatalokat, tanárokat, szülőket a Continental Arénában. Az esemény díszvendége dr. Balogh Szilvia, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára volt.

A megyeszékhely főterén, szeptember közepén zajlott szakMAfest megnyitóján mutatták be a Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos növendékei azt a flashmobot, melyet most újabb, pályaválasztó közönségnek ajánlottak. A vármegyei kormányhivatal 80 kiállítóval szervezte meg a hagyományos Pályaválasztási kiállítást a Continental Arénában. Ezután sorra jöttek a köszöntők.

„Jómagam a ’90-es években, amikor pályakezdő voltam, akkor a fiatalok körében óriási volt a munkanélküliség, gyakorlatilag versenyeznünk kellett egymással, hogy egy-egy munkahelyet megszerezhessünk. A jó hír kedves fiatalok – és ezt a rendezvény is mutatja, bizonyítja –, az itt megjelenő szakképző intézmények és munkáltatók most már értetek versenyeznek, akik szívesen látnak benneteket, a dolgozni tudó és szerető fiatalokat”

– mondta Román István főispán.  Nagyon nehéz döntés egy fiatal számára az, hogy hol tanul tovább, milyen szakmát választ, ez az egész életét meghatározza. Jó időszakban van most ez a kiállítás – folytatta köszöntőjét Nyíregyháza polgármestere – és utalt a közelmúltban hasonló céllal megrendezett szakMAfestre, illetve a Nyíregyházi Egyetem állásbörzéjére.

„Nagyon jó lehetőségeink vannak. Szakképzési intézményrendszerünk egyre jobb. Rugalmas, igazodik a piaci körülményekhez, viszont ott is nagyon komoly változások voltak. Egymást érik a beruházások, amelyek munkahelyteremtéssel járnak. A már itt működő nagy cégek, kis- és középvállalkozások is, másrészt új befektetők vannak az ipari parkban. Ők egy-két év múlva több ezres munkaerőigénnyel jelentkeznek, úgyhogy érdemes ezt figyelni, továbbgondolni, és tudom, hogy ezekre a bemutató programokra is szükség van. Azt kívánom mindenkinek, hogy döntsön jól!”

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester. Ebben segít a kétnapos pályaválasztási kiállítás, ahol megjelentek a megye oktatási intézményei, szakképző iskolái, illetve a nagy munkaadók is. Izgalmas bemutatók, érdekességek tarkították a sátrak kínálatát.

„Az előttem szólók sokan mondták, hogy döntés, felelősség, hosszú időre meghatározza azt, hogy mi lesz belőled, milyen életutat választasz. Arra felhívnám a pályaválasztók figyelmét, hogy ezt lehetőségként éljék meg. Arra vonatkozóan, hogy az ő egyéni képességeiknek, elképzeléseiknek, kompetenciáiknak megfelelő szakmát válasszanak. Ez egy fontos út, fontos életszakasz, de a nyomasztó szavak mellett lássák benne a lehetőséget is. Jelen pillanatban Magyarországon 4,7 millió ember dolgozik. A foglalkoztatottak száma maximális értéken van, a munkanélküliek aránya pedig alacsony. Emiatt van egy munkaerőhiányos állapot. Tehát, aki képzi magát, tudással rendelkezik, az Magyarországon ma el tud helyezkedni”

– szólt köszöntőjében dr. Balogh Szilvia, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára. Az a cél, hogy Magyarországon dolgozzon iskolái után a fiatal, mert tudása hozzájárul a hazai gazdaság fejlettségéhez. Személyes példát is hozott az érdeklődők számára, mely a döntés felelősségéről és lehetőségéről, az ember képességeinek reális felméréséről szól. Nem mellesleg a szülő és a pedagógus felelőssége is, hogy kudarc helyett siker kísérje a gyerek tanulmányait. A Pályaválasztási Kiállítás csütörtökön is várja a diákokat és az érdeklődőket a Continental Arénában.