Döntő – A Magyar Vöröskereszt Csecsemő- és Kisdedgondozási Versenyt szervezett

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt számára kiemelten fontos társadalmi ügy a családi életre való nevelés, amelyet minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni. Ennek egyik meghatározó eleme volt a szombaton megrendezett 27. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny, melyet a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán tartottak, Nyíregyházán.

 

A vármegyei fordulókat követően 27 általános és középiskolai csapat vett részt a Magyar Vöröskereszt által szervezett 27. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny döntőjében, Nyíregyházán. Az ország legjobb csecsemő- és kisdedgondozói mérték össze tudásukat a nagy múltú versenysorozat országos döntőjében, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. A verseny szervezői, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt számára kiemelten fontos társadalmi ügy a családi életre való nevelés, amelyet minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni. Ennek egyik meghatározó, rendszeres programeleme volt a június 10-én rendezett megmérettetés.

– Itt, Nyíregyházán tíz évvel ezelőtt volt utoljára csecsemő- és kisdedgondozói verseny. Az elmúlt három évben mi már nagyon szerettük volna ezt a versenyt a vármegyeszékhelyen megrendezni, de mindig volt valami olyan külső befolyásoló tényező, ami ezt nem igazán segítette. A Debreceni Egyetem már a 2020-as tervezésnél partnerünk volt, és amikor megkerestük őket, akkor nagyon szívesen működtek közre velünk abban, hogy egy képzési helyszínen, a védőnők képzésének helyszínén tudjuk megszervezni a versenyt – mondta el Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

A versenyen voltak gyakorlati, kreatív és elméleti feladatok, de pihenőpontokkal is készültek a szervezők. Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szakmai vezetője kiemelte, nagyon jó hangulatban telt a program, amely kiváló színtere volt a tudás összerendezésének.

– A Magyar Vöröskereszt számára a családi életre való nevelés kiemelten fontos. Minden ifjúsági programunk is e köré épül. Azért is fontos, mert előbb-utóbb eljön az az idő, amikor azok a fiatalok, akik most versenyeznek, saját gyermekeiket tarthatják majd kezeikbe, vagy esetleg a családba születik majd olyan testvér, vagy unokaöcs, akik gondozásában majd segíthetnek. Ezeket az apró fogásokat, mozdulatokat, amiket most megtanulnak, jól begyakorolnak a versenyszituációkban – szükség esetén a szakemberek, védőnők javítják ezeket a mozdulatokat –, ezek beépülnek hátulra, és amikor igazán szükségük lesz rá, akkor tudják majd elővenni és akkor lesz igazán fontos az, amit mi most próbálunk elérni ezzel a versennyel is, valamint az összes többi programunkkal – tette hozzá Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szakmai vezetője.

A verseny lebonyolításában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt mellett 50 fő gyakorló védőnő és egy négytagú vezető zsűri vett részt. Olyan szaktekintélyek értékelték a fiatalok megoldásait, mint Kahlichné dr. Simon Márta, a Semmelweis Egyetem Családgondozási és Módszertani Tanszékének nyugalmazott professzora, Jávorné dr. Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszékének vezetője, Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének volt elnöke és Helik Gabriella gyakorló védőnő.