Dohánytermelői fórum – A termesztési feltételekről is tájékoztatták a résztvevőket

A dohánytermesztés 2016-os mélypontja után most újra reneszánszát élheti az ágazat – hangzott el az ULT Magyarország Zrt. dohánytermelői fórumán. A cég átszervezte a tevékenységét, a dohányt Olaszországban dolgozzák fel és beintegrálták egy európai brandbe. Ez azt jelenti, hogy a hazai piaci és adóváltozások, a fogyasztás csökkenés a magyarországi termesztést már nem fogják befolyásolni. Az új körülményekhez igazították a termeltetési stratégiájukat is. A cég biztos jövőt szeretne a megye egyik fontos mezőgazdasági kultúrájának, ezért a következő két év termeltetési politikájáról, a termesztési feltételekről tájékoztatták a dohánytermelőket. Az eredményes együttműködés érdekében a feltételeket is kedvezőbbé tették.

Emelik az alapárakat

Fekete Tibor az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója elmondta, 2018-ban 3 éves szerződést kötöttek a termelőikkel és ennek a nyomvonalán haladnak tovább idén is. Egy fontos változás lesz a szerződésekben, amely a termelők számára nagyon fontos. A virginia dohány esetében 10 százalékos alapár-emelést hajtanak végre, a burley esetében pedig 8 százalékost. Bíznak benne, hogy a természet is kegyes lesz idén.

A fórum résztvevőivel ismertették a Fenntartható Dohánytermesztés Programját is. Ennek az a lényege, hogy hosszú éveken keresztül ugyanazt a mennyiséget és minőséget tudják biztosítani a vevőknek, így kialakíthassanak egy minőségi magyar dohány márkát. A szakemberek szerint e nélkül a nemzetközi piacon dohányt eladni már nem lehet. Emellett szó esett az európai unió általános adatvédelmi rendeletéről, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársa is ismertette az ágazatra vonatkozó szabályozásokat.

 

Szoboszlai Tibor