Döbbenetes felvételeket rögzített a VÉDA

– Megjelenik a képen a jármű mért sebessége, illetve megjelennek a helyszínre vonatkozó pontos adatok – a VÉDA rendszer által készített friss videókat mutatta be ma Vásárosnaményban Óberling József. Az ORFK főosztályvezetője abban az adatfeldolgozó központban tartott sajtótájékoztatót, ahová az automata rendszer által rögzített adatok befutnak, és ahol feldolgozzák őket. Az intelligens kamerahálózat megdöbbentő eseményeket rögzített. Többek között száguldozó motorost, biztonsági öv nélkül könnyelműen kocsikázó sofőröket, a kötelező haladási irányra fittyet hányó autósokat. Egy Mátészalkán készült videón pedig egy vasúti-átkelőhelyen rögzített elrettentő esemény látható.

 

Simán áthajtott a piroson

 

– Amikor pirosra váltott a lámpa és ezt neki észlelni kellett volna, volt 3 és fél másodperce gondolkodni azon, hogy megálljon vagy menjen át, azonban ez a sofőr úgy döntött áthajt. Szerencsére még nem jött a vonat – mutatta a rendőr ezredes.  – Az elrettentő példák ellenére a vártnál kevesebb szabályszegést regisztrált a múlt kedd óta élesben működő VÉDA. Az eddigi tapasztalatok szerint visszatartó ereje van – tette hozzá Óberling József. Hozzáfűzte, már a tesztidőszak alatt tapasztalták, hogy lassabban haladnak az autósok az eszközök környékén. A rendszer egy héttel ezelőtti élesítése után pedig folytatódott ez a tendencia. A 15 milliárd forintból megvalósult rendszernek ez is a célja, hogy csökkenjenek a balesetek.

– A VÉDA rendszer telepítésére azért kaptunk az uniótól támogatást, mert azt vállaltuk, hogy Magyarországon csökkentjük a közlekedési balesetek számát és csökkentjük a balesetben meghalt személyek számát. Egészen pontosan 2020-ra felére kell, hogy csökkenjen az áldozatok száma a 2010. évi adatokhoz képest. Ekkor teljesítettük az uniós célkitűzést, és ekkor mondhatjuk el, hogy ez a beruházás meghozta ezt az eredményt, amiért tulajdonképpen belefogtunk – nyomatékosította Óberling József.

 

A kamerák mindent látnak

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontot alakított ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában. A berendezések többféle szabálysértést képesek dokumentálni. A kamerák észlelik a sebességtúllépést, a tilos jelzéseken áthaladást, képesek ellenőrizni a többi között a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatát, az autópálya leállósávjára, a buszsávra, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását. Emellett ellenőrizhető az adott jármű műszaki érvényessége, a kötelező felelősségbiztosítás megléte, valamint elérhető az esetleges körözésére vonatkozó információ is. A jogsértések feldolgozását és az erről szóló értesítések kiküldését a rendőrség vásárosnaményi és szombathelyi adatfeldolgozó központjában végzik.

Z. Pintye Zsolt