Dinamikusabb közlekedést tehet lehetővé az új parkolási rendszer a Tokaji úti vásártéren
Dinamikusabb közlekedést tehet lehetővé az új parkolási rendszer a Tokaji úti vásártéren

Napi átlagot tekintve, 1000 autó fordul meg a Tokaji úti vásártér területén. Mivel gyakran feltorlódtak a sorok a beléptető kapu előtt, ezért január elejétől a NYÍRVV Nonprofit Kft. automata beléptető és parko­lórendszer üzemeltetését indította el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy bár még szokatlan a rendszer az autósok számára, de hosszú távú hatása a dinamikus bejutást segítheti majd elő. A fejlesztésre 12 millió forintot fordítottak, a parkolási díj továbbra is 250 forint.

 

Az év elejétől automata sorompó segíti az autósokat bejutni a Tokaji úti vásártérre. A bejáratnál, a „konténernél” nem szednek belépési díjat, hanem a bejutást követően, egy 500 méteres elzárt út megtétele után lehet eljutni az automata sorompóhoz. Itt két sávon lehet behajtani.

– Az automata rendszer ismerteti a teendőt, tulajdonképpen itt egy gombot kell megnyomni, ami kinyomtatja a parkolójegyet. Ezt követően felnyílnak a sorompók, és le lehet parkolni. A fizetés nem csak kihajtáskor történhet. A Nagybani Piac területén 2 automata fizetési pontot alakítottunk ki. Az egyik a kihajtási pont közelében található, a másik pedig a terület közepén. Itt kell megfizetni a 250 forintos összeget. A fizetőkapuk nemcsak érmét, hanem papírpénzt is elfogadnak, viszont az automata 2000 forintig tud visszaadni – magyarázta a rendszer működését Kovalecz Róbert, a NYÍRVV Nonprofit Kft. irodavezetője, aki hozzátette, a kihajtást vezérlő automata rendszámfelismerő, tehát lassú megközelítést követően a sorompó kiengedi a vásárlókat.

A társaság munkatársai segítenek

A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai a helyszínen bárkinek szívesen segítséget nyújtanak az új rendszer kezelésével kapcsolatban. Mivel a rendszer még új és ezért szokatlan, fokozottan kérik az ott parkolók türelmét és megértését.