Díjnyertes kenyerek – Nyíregyházi siker rozs- és búzakenyér kategóriában
Fotó: Illusztráció

A Magyar Pékszövetség augusztus 20-a előtt három kategóriában idén is meghirdette a kenyerek versenyét. Az eredményhirdetés szép nyíregyházi sikert hozott, a Vela Pékség terméke a rozskenyér kategóriában magasan győzött, a búzakenyerük pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Augusztus 7-én volt az eredményhirdetése a „kenyeres" versengésnek, ott, ahol majd az ünnepségsorozat részeként, a Magyar Ízek Utcájában meg is lehet kóstolni. Bő tucatnyi vállalkozás nagyjából félszáz terméke versengett a helyezésekért idén, hiszen a Szent István napi tradícióknak a része az új kenyér is. Lakatos Tibor, a nyíregyházi Vela Pékség ügyvezetője elmondta, három kategóriában, búzakenyér, rozskenyér, innovatív kenyér lehetett nevezni idén, amiből kettőben sikeresen szerepeltünk. Büszkén mondhatjuk, hogy a szakértő, öttagú zsűri két termékünket is nagyra értékelte: a búzakenyér kategóriában harmadik helyezett lett a szabolcsi kovászos kenyerünk, míg a rozskategóriát megnyertük, magasan a legtöbb pontszámmal találták a legjobbnak a beregi rozskenyerünket. Mindez nem előzmény nélküli, hiszen az elmúlt években is a díjazottak között voltak. A versenyen az „Ország Kenyere" címet, melyet a búzás kategória alapján neveznek meg, az idén első Pedro Pékség Szerencsetarsoly terméke viselheti.

Kondrát Róbert üzemvezető bemutatta a két terméket. A bronzérmes búzakenyerünk tradicionális technológiával, hosszú érésű kovásszal készült, melynek alkotóelemeinél figyelembe vettük a hagyományokat is, így a búzaliszt, a só és élesztő mellett sertészsírt is tartalmaz, mesterséges adalékanyagot viszont egyáltalán nem. Ami a beregi rozskenyerünket illeti, utánanéztem, hogy a régi korokban, az iparosodás előtt milyen liszteket használtak Magyarországon, illetve tájegységenként mi volt a szokás a fűszerezésben. Így leltem meg korabeli írásokban, hogy ezen a tájékon szívesen használtak egy különleges fűszert, ez a borsikafű. Kipróbáltuk, egyedi ízt, illatot, aromát biztosít a terméknek, visszatérve egy szép hagyományhoz, ami az ipari termelés miatt elfelejtődött. Persze, ez csak leírva ilyen egyszerű, napokig kereste csapatával a receptúrát, majd sokszor újrasütötte a kenyeret, míg aranyérmes nem lett. A díjazott termékeket augusztus 20-tól lehet megvásárolni és megkóstolni.