Digitális Közösségi Alkotóműhely – Görögországból és Norvégiából is érkeztek vendégek
Fotó: Szarka Lajos

Délről és északról, Görögországból és Norvégiából is érkeztek vendégek a Szakképzési Centrumba,  hogy megismerjék a Digitális Közösségi Alkotóműhely oktatási módszereit. A vendégeket Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta a Városházán.

Elismerten példaértékű a nyíregyházi szakképzés, hiszen alkotóműhelyében az élménypedagógia eszközeivel tanítják a jövő szakembereit. Itt jelen vannak a drónok, a robotika, a hegesztő szimulátor, fa– és könnyűipari eszközök. Ennek gyakorlatát mutatja meg a Szakképzési Centrum a Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjában, mely a jó gyakorlatok cseréjére épül. 

A partnertalálkozó 14 vendége spanyol, olasz, portugál, görög és norvég intézményvezető, illetve pedagógus.

Pivonka Szilvia szakmai a Szakképzési Centrum főigazgató helyettese kiemelte:

Én úgy gondolom, hogy nekünk van mivel dicsekedni. A DKA elsőként nyílt meg az országban, de továbbra is nagyszerű lehetőséget kínál a fejlődni kívánó pedagógusoknak és a dikoknak egyaránt. Maga az alkotó pedagógia minden országban példaértékű lehet. Mi pedig kíváncsian várjuk - sok mindent látunk, hogy ők miben jók –, hogyan mutatják ezt meg nekünk, úgy gondolom, tőlük is fogunk tudni tanulni. 

Portugáliából egy magániskola érkezett, ahol minden képzés vállalkozásokkal közösen működik. A részletek a további napokban derülnek ki, hiszen most találkozott első ízben a pályázat mind a hat résztvevője. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta a vendégeket, kikkel interaktív időt töltött a Városházán. Bemutatta és megmutatta a hivatalt.

Maria görögországi iskolájában műszaki szakembereket, autógyártókat, illetve a szépségszakmában fodrászokat és kozmetikusokat tanítanak.

Öt napot járnak ők is iskolába egy héten. 35 óra nagyjából a tanítási órák száma. 20 elmélet és 15 óra gyakorlat. Három év után sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra. Akkor már külső cégeknél vannak a diákok, ott sokkal gyakorlatiasabb az oktatás.

– tette hozzá Maria Ntourountaki, Görögországból érkezett műszaki tanár.

A hírek szerint Görögországban is kincs a jó szakember, a vállalkozók a legjobb tanulókat már az iskolában megkeresik.

A partnertalálkozó házigazdái a következő két évben utaznak, hogy sorra megismerjék a pályázatot nyert intézményekben folyó szakképzést a munka jövőjéről és a jövő állásáról hirdetett program támogatásával.

Kapcsolódó galéria

Külföldi pedagógusok a Városházán 20191210