Diákmunka – A könyvtárban, múzeumban és Polgármesteri Hivatalban is dolgozhatnak

Június 18-án indult el a Polgármesteri Hivatalban is a Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka program. Több mint 300 fiatalt tudnak foglalkoztatni 3 turnusban. Lehetőségük van többek között a könyvtárban, a Jósa András Múzeumban és a Polgármesteri Hivatalban is munkát vállalni.


A tanítás befejezésével elkezdődött a diákmunkaszezon. A Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka program június 18-án indult, ahol a fiataloknak lehetőségük van munkatapasztalat mellett jövedelmet is szerezni. A második turnusra közel 230-an jelentkeztek, a Jósa András Múzeumban, a Közintézményeket Működtető Központban, a Polgármesteri Hivatalban, az óvodákban, és a könyvtárban is foglalkoztatják őket.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta:

Fenntartunk a városháza két turnusban küld hozzánk diákmunkásokat, jelenleg 5 fő diákmunkás segíti a munkánkat, ketten-ketten lent vannak a feldolgozóosztály vagy gyűjtemény szervezés osztályban. Illetve a raktárban, valamint egy diákmunkás a helyi ismeretben. A diákmunkásokat igyekszünk bevonni a könyvtári munkafolyamatokban, legnagyobb segítség ott tudnak nyújtani, hogy a rengeteg könyvet amit gyarapítunk ugye beszerzünk, azt nyilvántartásba kell venni, vonalkódokat kell bele ragasztani. Apró nagy időigényes munkafolyamatokban tudnak nekünk sokat segíteni.

A fizetés összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így szakképzettek esetében 135 375 forint, szakképzettséggel nem rendelkező diákok esetében 103 500 forint lehet személyenként havonta a bér.

Bánszki Gabriella tanuló hozzátette:

A nyáron a szórakozás mellett szerettem volna egy kicsit dolgozni is ezért jelentkeztem diákmunkára. A diákmunkából adódóan szeretnék majd le nyelvvizsgázni ezért is szeretnék, ezért is jelentkeztem diákmunkára, illetve a haverokkal szeretnék menni csavarogni ide-oda és a nyaralásra is költenék belőle.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik leghamarabb június 18-án már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor, augusztus 31-én még nem múltak el 25 évesek. A harmadik turnus augusztus 3-án kezdődik ahol 180 diák elhelyezésére van lehetőség.


Horváth Kíra