Diákkonferencia - egészségügyi, szociális prezentációk a Zay-ban
Kedden eredményhirdetéssel zárult a kétnapos Tudományos Diákkonferencia.

Másodszor ad otthont a Zay Anna Szakgimnázium az országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferenciának. Többek között az alternatív gyógymódokról, kórházi fertőzésről, a más kultúrkörből érkező páciensek ápolásáról, az anyatejes táplálás előnyeiről és egyéb témákról mutattak be prezentációt a diákok, köztük három nyíregyházi.

 

A 22. Diákkonferencia pályázatára 19 iskolából közel 60 dolgozat érkezett. 24-et hívott be szabad prezentációra a zsűri. Szakdolgozatnak is megfelelő kutatásokat mutattak be a diákok olyan szakemberek előtt, mint pl. György Annamária, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője, vagy Nagy Géza, a Jósa András Oktatókórház ápolási igazgatója.

Az egészségügyi és szociális szakgimnáziumok tanulóinak pályázatot hirdettünk. Beküldhettek több témában pályamunkát. Ilyen téma például a transzkulturális ápolás, a bölcsődék helyzete, akár a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos anomáliák, és külön megyénk szülöttének emlékére, dr. Berend Miklós halálának 100. évfordulójára hirdettük meg a szoptatás és gyermekhalandóságot.-  nyilatkozta a konferenciáról Vargáné Nemes Ildikó, a NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma szakmai igazgatóhelyettese.

A rendezvény célja az egészségügyi és szociális képzésben tanuló diákok ösztönzése az általuk választott téma és a tudományos kutatómunka megismerése.

A kompetenciákról így szólt a szakmai igazgatóhelyettes: 

Van egy szakirodalmi kutatás is természetesen. Előtte végignézik azt, hogy milyen lehetőségekből tudnak dolgozni, és általában mindegyikhez tartozik egy kutatás. Vagy kérdőíves felmérés, vagy interjú során egy elemzés, amit leírnak, hipotéziseket állítanak fel, és abból következtetéseket fognak levonni. 

Az első prezentáció Napvirág jeligével szerepelt a dolgozatok között. A Bach virágterápiával foglalkozott, mint holisztikus gyógymóddal. Az előadó idézte dr. Edward Bach gondolatát, miszerint szellemi, lelki okok állnak a betegség hátterében. Felállította a hipotézist, és a feltételezésekre keresett választ, majd leírta a megoldást. A következő előadás címe így szólt : Divat – e manapság a szoptatás. A kalocsai  diáklány történeti visszatekintéssel indított, következtetése pedig a mának szólt.

Kedden eredményhirdetéssel zárult a kétnapos Tudományos Diákkonferencia a Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziumban.

 

 

 

 

Kapcsolódó galéria

Diákkonferencia a Zay szakközépiskolában