Dél-Tirol helyett Nyíregyházát választották - Megérkeztek az első külföldi turisták (is)
Dél-Tirol helyett Nyíregyházát választották - Megérkeztek az első külföldi turisták (is)

Az idegenforgalom egyike a COVID-19 járvány által leginkább sújtott ágazatoknak. Az utóbbi 4 hónapban már-már a padlóra került a globális turizmus, érzékelhetően visszaestek a számok; a szálláshelyek forgalma is óriásit zuhant az egy évvel korábbihoz képest. Bár újból megnyitották a határokat, nem tapasztalható markáns erősödés a külföldre irányuló turizmusban, sokan ugyanis biztonsági megfontolásból a belföldi nyaralást választják. Mindez azonban kedvez a helyi turizmusnak is, az utóbbi napokban veszprémiek, szolnokiak, és többek között budapestiek is Nyíregyházát választották nyári úti célul.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint bár a pandémiás helyzet következtében a magyar turizmus 2020-ban újabb rekordévet nem könyvelhet el, ugyanakkor az előrejelzések szerint az idei belföldi vendégforgalom akár a korábbi éveket is felülmúlhatja. Szerencsére a korlátozások végeztével megindult a turistaforgalom Nyíregyházán is. Eddig főleg belföldi vendégek érkeztek és érkeznek, de a múlt héten már Angliából, Svájcból és többek között Lengyel­országból is fogadtak turistákat a szabolcsi megyeszékhelyen.

Boldogok, hogy utazhatnak

Szinte minden, városunkba érkező turista megjegyzi, mennyire örül, hogy utazhat, még ha belföldön is. Többen jöttek el hozzánk külföldi útjuk helyett, például egy szombathelyi házaspár Dél-Tirolt adta fel kedvünkért, de fogadtunk vendégeket Szolnokról, Veszprémből és többek között Budapestről is

– tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve, a belföldi turizmus erősödését lehet érezni Nyíregyházán.

A szállásadók elmondásaiból azt látjuk, hogy foglalások is többnyire magyar vendégektől érkeznek, ráadásul nagy számban. Elsősorban az állatpark iránt érdeklődnek, de szeretik a többi attrakcióinkat is, valamint a gasztronómiai rendezvényeinket – ezekből a jövőben lesz több is –, és közkedvelt a Zene Sóstón elnevezésű programsorozat is. Azt tapasztaljuk, hogy az ideérkezőknek nagyon tetszik Nyíregyháza, szeretik a zöld, tágas parkokat is.

Facebookon keresztül érdeklődnek

A magyar vendégek mellett azért már ugyan kisebb számban, de érkeznek a külföldi turisták is, főként a környező országokból. Ők egyébként utazásaik előtt Facebookon szoktak megkeresni minket, és a vírussal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel; tudni akarják, hogy az adott attrakció nyitva van-e, és milyen óvintézkedéseket vezettek be, hogy a biztonságukat itt is meg tudják őrizni. Hetente többször is kapunk levelet Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából.

„Hirdetjük a nagy attrakcióinkat”

A világjárvány miatt idén a kitelepüléseink is elmaradtak, tehát nem tudtunk a célországokban bemutatkozni, de ezek helyett jelen vagyunk az online felületeken és persze folyamatosan tartjuk a testvér- és partnervárosainkkal a kapcsolatot. Ahogy lehetővé vált a szabad mozgás a szomszédos országok között, elindítottuk az óriásplakát-kampányainkat. Július 1-tõl Romániában és Szlovákiában is jelen vagyunk, hirdetjük a nagy attrakcióinkat, amelyekért elsősorban a turisták Nyíregyházára jönnek. Reményeink szerint, idén minél többen...

Ingyen utazhatnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség újraindítja a tavaly nagy sikernek örvendő országos turisztikai Kajla kampányt, melynek keretében az alsó tagozatos diákok felfedezhetik Magyarország természeti és kulturális értékeit. Július 1–augusztus 31-ig a Kajla útlevéllel rendelkező gyerekek ingyen utazhatnak a MÁV vonalain, de egyéb kedvezményekben is részesülnek. A Tourinform irodában lehet pecsétet és képeslapot kérni.