Csütörtökön tartották az évad első olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színházban

Csütörtökön tartották az évad első olvasópróbáját a színházban. Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabját Fehér Balázs Benő rendezi. A bemutató október 26-án lesz.

A VIDOR záróhétvégéje után lesz a 2019/20-as színházi évad nyitó társulati ülése, majd jönnek az első bemutatók. Verebes István  rendezését a Színházi bestiákat szeptember 6-án a Krúdy Kamaraszínpadon, majd másnap a nagyszínpadon a Delilát láthatja a közönség. Mohácsi János és a társulat ezzel a zenés játékkal nyitotta nyár elején a Rózsakert Szabadtéri Színpad programját. Most újabb csapat látott munkához a kiváló színházi ember, az osztrák drámaíró munkájával.

Fehér Balázs Benő, a darab rendezője elmondta:

A darab az 1930-as években  játszódik. '31-ben mutatták be, tehát a saját korában játszódott. A Mesél a bécsi erdő valójában a Strauss műre utal, tehát a Mesék a bécsi erdőben című darabra. Az figyelhető meg, hogy az egésznek a zenei világa, a környezet idillikus világot fest. Az elején csete-bota, persze szimpatikus, jámbor embereket látunk, de Horváth lerántja róluk a maszkot.

Ödön von Horváth meséje egy szerelmi történetbe ágyazza totálisan empátia és igazi értékrend nélkül élő figuráit. Lesz itt szerelem, csábítás és elszeretés, születés és halál.

A rendező azt is elárulta:

A szereplők nem találnak vissza az élet ösvényére valójában, tehát ennél jóval tragikusabb, amit Horváth állít. Semmifajta feloldást nem ad, hanem egy nagyon groteszk módon ábrázolt világban azt mutatja meg, hogy nincsen feloldozás. Kevésbé katartikus helyzetet mutat be, inkább egy nagyon nyomasztó világot fest föl azzal együtt, hogy tele van humorral, és lélektanilag elég pontos emberábrázolással.

Minden színdarabom tragédia – csak azáltal válnak komikussá, hogy olyan rettenetesek. A rettenetest meg kell mutatni - írta egykoron a szerző. És azt is ő mondta, hogy „Én Európát már nem tartom semmire. Mert vagy háború lesz, vagy egész Európa elsüllyed az embertelenségben.” Az osztrák–magyar szerző kispolgári története a harmincas évek Bécsébe repít, sok zenével. A cím az emberek rengetegére, a sötétségre utal. Szerepelt már az előadás egykoron, Léner Péter igazgatása idején a Móricz Zsigmond Színházban. Most az a fiatal művész rendezi, aki tavaly A balekkal mutatkozott be a nyíregyházi közönség előtt.

18 színésznek nyújt lehetőséget a mese. Pregitzer Fruzsina, Széles Zita, Kuthy Patrícia, Horváth László Attila, Nagyidai Gergő vagy Kosik Anita és az 1989-es előadásban is szereplő Tóth Károly mellett bemutatkoznak a Móricz Zsigmond Színház ismerős és ismeretlen ifjú művészei is.

A bemutató október 26-án lesz a nagyszínpadon.