Csúcsponton az influenza – Gyorsan jött és lassan távozik

Az esztendő 5. hetében tetőzött az influenzás megbetegedések száma.

– jelezte az influenza figyelő szolgálat. A hirtelen jött járvány magas lázzal, hányással, fej- és végtagfájdalmakkal jelentkezett. Leggyakrabban a 15 és 35 év közöttieket betegítette meg, az adatok és a tapasztalatok szerint is a gyerekek a leginkább érintettek. Az orvosok nem ajánlják antibiotikumok szedését, vitaminokkal, természetes gyógymódokkal – fokhagyma, és mézes-citromos tea kúrával, láz - és fájdalomcsillapítókkal érdemes kezelni a tüneteket, hiszen a vírus ellen nincs tabletta. Komolyabb gyógyszert csupán a szövődmények megelőzésére, gyógyítására írnak fel a háziorvosok. Érdemes ágynyugalomban tölteni 3-4 napot, és ennyi általában elég is a gyógyulásra. Persze a következő újabb 3-4 napban kerülni kell a fertőzőveszélyes helyeket, illetve a megerőltető fizikai munkát, sportot. Jó lenne sétálni a szabadban, de a város levegője nem kedvez a lábadozóknak, hiszen a sűrűn érzékelhető szmog súlyosbítja a tüneteket, és elnyújtja a gyógyulás idejét.

A kilátásokról szólva annyi bizonyos, hogy az elmúlt hét végén a korábbinál kevesebben keresték fel az orvosi ügyeletet. Érdemes figyelni a tünetekre, aki hőemelkedést, gyengeséget, étvágytalanságot tapasztal, saját és a környezetében élők védelmében maradjon otthon. Szerkesztőségünknek nyilatkozó gyermekorvos elmondta, évek óta hiába kérik az iskolákat, óvodákat, hogy a járvány idején ne rendezzenek farsangi mulatságokat, hiszen ez növeli a betegség megjelenését. Érdemes megfontolni a javaslatot!

A Jósa András Oktatókórházban továbbra is látogatási tilalom van az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon, a Belgyógyászati és a Sürgősségi Osztály Intenzív részlegén, a Szülészet-Nőgyógyászat, a Gyermek és Pulmonológiai Osztályon. Február 4-től bővült a kör a Haematológiai Osztállyal. A látogatási tilalom visszavonásig van érvényben.

 

Matyasovszki Edit