Csomagtartójába tette az elütött őzet, hazavitte és feldolgozta
Csomagtartójába tette az elütött őzet, hazavitte és feldolgozta

A Nyíregyházi Járási Ügyészség lopással vádolja azt a tiszavasváriban élő férfit, aki májusban elütött ez őzsutát, majd az állatot a csomagtartójában az otthonába szállította és feldolgozta.

A középkorú férfi 2020. májusában az esti órákban hazafelé tartott, amikor Nyíregyháza-Vajdabokor között, a 36. számú főúton személygépkocsijával elütött egy kb. 40 kg súlyú őzsutát. A vádlott az elhullott állatot az árokban megtalálta, majd a gépjárműje csomagtartójába a lakására szállította, és feldolgozást követően a fagyaztószekrényében tárolta.

A férfi azzal védekezett, hogy nem tudta azt, hogy ezzel bűncselekményt követ el, azonban az elhullott vadat elvinni nem szabad, ez lopásnak minősül, ugyanis az a vadásztársaság tulajdona.

Jelen esetben az őzsuta 100.000,-Ft értéket képviselt, ezért az ügyészség a férfit lopás vétségével vádolja, és mivel néhány hónapja ítélte el a bíróság szintén vagyon elleni bűncselekmény miatt, ezért vele szemben elzárás kiszabását indítványozta.

A közutakon fokozott óvatossággal kell közlekedni, különösen ott, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla. A leginkább vadveszélyes időszak az őzek, szarvasok nyárközéptől ősz végéig tartó párzási szezonja, de télen is nagy a vadgázolás kockázata. Vadgázolás esetén a helyi vadásztársaság képviselőjét kell értesíteni, rendőrt hívni pedig csak akkor kell, ha személyi sérülés is történt, vagy a gépkocsin van vadkárt fedező biztosítás.

Dr. Borsodi-Buss Emese

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség

helyettes sajtószóvivője