Csokis almás palacsinta
A palacsinta alapvetően liszt, tojás, só és/vagy cukor, valamint víz, szódavíz és tej felhasználásával készített folyékony tészta, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütnek. Tölteléke nagyon sokféle lehet a tájegységek ízlésvilága szerint, a Nyírségben természetesen almából készül. A palacsinta eredete a római birodalomig vezethető vissza, de a gasztronómiával foglalkozók úgy tartják, hogy a csokis almás palacsinta tipikus nyírségi étel.

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 3,5 dl tej,
2 db tojás, 1 dl olaj,
5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
1 csipetnyi só.

Csokiöntethez:
10 dkg kakaópor, 10 dkg kristálycukor,
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt,
fél dl rumaroma, 2 db tojássárgája.

Almatöltelékhez:
70 dkg alma, 15 dkg kristálycukor.

Elkészítése:
A lisztből, tojásból, tej hozzáadásával édes palacsintatésztát készítünk (kb. 10–15 db). Közben az almát lereszeljük és kevés cukorral, fahéjjal, mazsolával ízesítve megdinszteljük a tölteléket. Elkészítjük a csokimártást, vizet forralunk, vajat és kakaóport cukorral, tojássárgával kikeverünk és felforraljuk. Hozzáadjuk a rumaromát.

Tálalás:
A palacsintákat megtöltjük almatöltelékkel, háromszög alakúra hajtjuk össze és forró csokimártással bevonjuk.

Forrás

Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.