Juhász lapcsánka
Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd – különböző formában kisütött ételt, de más-más néven. A sok változat közül csak néhányat említünk: lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny a neve. A juhász lapcsánkát tipikus tirpák ételként tartják számon.Hozzávalók:
1,2 kg burgonya,
20 dkg liszt, 2 tojás,
bors, 1 gerezd fokhagyma,
zsír
Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, borssal, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettévágjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg.
„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.