Csodás ajándékot kaptak a görögkatolikusok: Szent Miklós ereklyéjével gazdagodtak!

 

Egy piros kendőbe csomagolva érkezett Nyíregyházára Szent Miklós ereklyéje. Egy apró, kerek üveg tetejű dobozkáról van szó, amiben egy csontdarab látható. Körül rajta felirat, hogy a csont Miklós püspöké. Az ereklye mellé egy hivatalos dokumentum is érkezett Rómából, ez igazolja az eredetiségét.

Csodákkal övezett életút

Szent Miklós a 3-4. században élt. Azt tudjuk róla, hogy egész élete a szeretetről és az önzetlenségről szólt. Életútját csodás és megható legendák övezik. Ő lett többek között a kereskedők, gyógyszerészek, diákok, a nehéz körülmények között élők, de még a pálinkafőzők védőszentje is.

A különleges és egyházi szempontból felbecsülhetetlen értékű ereklye pedig úgy került Nyíregyházára, hogy Szócska A. Abel Rómában járt, és mivel a Nyíregyházi Egyházmegye védőszentje is Szent Miklós, ezzel a különleges ajándékkal lepték meg az örök városban az apostoli kormányzót. Az ereklyét a szent Miklós Székesegyházban fogják kiállítani és elhelyezni.

Igazából, szerintem még mi sem fogjuk fel ennek a jelentőségét. Szent Miklós az egész keleti egyháznak a védőszentje ezért is van minden ikonosztázion alapképén elhelyezve az ő képe is, az ő ikonja. A keleti egyház az ő emberi jóságával, – ami az Isten, ember iránti szeretetének a kifejezése – teljesen azonosulni tud. A saját identitását is látja Myra város püspökének ebben a legendákban is megfogalmazódott, emberek iránti szeretetében, jóságában.

– tette hozzá Molnár Zoltán parókus.

A Mikulás alakját is Myra püspöke ihlette

Szent Miklós életében számtalan alkalommal ajándékozott meg rászorulókat, nehéz helyzetben lévőket és gyerekeket. Így is maradt meg az emlékezte, és nem csoda, hogy a Mikulás alakját is ő ihlette.

A gyerekek sok esetben nem is tudják, hogy amikor a nagyszakállút várják, akkor valójában Szent Miklósra csodás tetteire emlékeznek és tőle remélnek ajándékot.

Z. Pintye Zsolt