Csereprogram – Európába és Ázsiába is kerülnek állatok a Nyíregyházi Állatparkból

A Nyíregyházi Állatpark élen jár a veszélyben lévő fajok tartásában és tenyésztésében, ezen kívül kiemelkedően jó kapcsolatot ápol mind az európai, mind pedig az ázsiai állatkertekkel. Ennek megfelelően folyamatosan érkeznek és távoznak ritka és különleges állatok. Például 2006-ban egy ilyen csereprogram keretén belül költözött Nyíregyházára az első afrikai elefánt is. Kétéves korában pedig elhagyja a szülői fészket a tavaly, Magyarországon elsőként született indiai páncélos rinocérosz bébi is.

Az állatkertek szerepei már teljesen átértékelődtek napjainkban. A korábbi időszakban csupán az állatok bemutatása volt a cél, most azonban az oktatással, kutatással és fajmegőrzéssel is foglalkozunk. A Nyíregyházi Állatpark élen jár a ritka és veszélyben lévő állatok bemutatásában és tenyésztésében. Számtalan állat, ami itt született különféle csereprogram keretében lát napvilágot és az utódok ilyenkor el szoktak kerülni más állatkertbe, de nagyon sok állat érkezik is hozzánk ilyen programok keretén belül. Például 2006-ban az első afrikai elefántunk Izraelből érkezett egy európai program keretében, most pedig a mi fehér oroszlánjaink így kerültek át egy másik izraeli állatkertbe, hiszen a fehér oroszlán párunknak számtalan alkalommal születtek már utódai. A jelenlegi utódok már kettő évesek lettek és el kellett, hogy hagyják a szülői fészket.

– mondta el Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

Legközelebb a fél évvel ezelőtt született vörös panda ikerpár fog költözni az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül. Ők egy angliai állatparkban találnak új otthonra, ugyanis a faj koordinátora már megtalálta következő lakóhelyüket. A szállítás előkészítése már zajlik.

 

(A borítóképet Kohut Árpád készítette.)