Csatornafelújítás és forgalomkorlátozás a Lujza utcán

Csatornafelújítási munkálatok kezdődtek április 4-től a Lujza utcán. A beruházás a Lujza, Alma és Vércse utcákat érinti. A Lujza utcán előreláthatólag egy hónapig tervezik a csatornaépítést. A munkálatok idejére egyirányúsították a Lujza utcát, amelyre csak a Kállói útról van lehetőség behajtani. A Lujza utcán emellett 30 kilométeres sebességkorlátozást és előzési tilalmat is bevezettek.

 

Visszatérő probléma

 

Rendes Sándor, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője elmondta, Borbánya területén mindig is gondot okozott az összefüggő csapadékelvezető rendszer hiánya. Nagyobb esőzések idején a belvíz milliós nagyságrendű károkat okozott, és fennakadások voltak a közlekedésben is. Az esővizet a városüzemeltető NYÍRVV Nonprofit Kft. szippantó autókkal kényszerült elszállítani kármegelőzési szándékkal. A mostani beruházással ez a probléma fog megoldódni.

 

Beruházás több szakaszban

 

Az önkormányzat 2010-től látott hozzá a probléma megoldásához, majd 2013-ban elkészült Nyíregyháza komplett belvíz- és csapadékvíz-elvezetési koncepciója is. Ebbe illeszkedik be a Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csatornahálózat fejlesztés is, ami négy szakaszban, több mint 660 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. Az első két szakaszban a Tüzér utcán és a Szántó Kovács János utcán folytak a csatornafelújítások. A Lujza utcán, majd a Tünde utcán a régi, beton csőcsatornákat bontják el, helyükre nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatorna kerül. A kivitelezési munkálatok teljesen várhatóan 2017 őszére fejeződnek be.

Zadubenszki Norbert