Családregény Zsolnayékról – Három kötettel érkezett Pécsről P. Horváth Tamás író
Fotó forrása: www.magyarszepprozanapja.hu

Családregény trilógiájával érkezett a Móricz Zsigmond könyvtárba a pécsi P. Horváth Tamás. A Petőfi Irodalmi Ügynökség alkotóknak keres befogadó könyvtárat, ahol néhány hétig mód van elvonulni, kutatni, írni, elmélyülni, és olvasókkal találkozni. Mostani vendégünk a Zsolnayakról, illetve Pécsről szóló regényeivel lép a közönség elé május 3-án, 16 óra 30 perckor a könyvtárban.

 

Benedek Szabolcs volt a Móricz Zsigmond könyvtár első író vendége, és tervezik már a következőket is. Októberben Horváth Viktort, illetve július-augusztusban Palády Zsoltot fogadják a Móricz Zsigmond könyvtárban. A Petőfi Év egyik találmánya az Írórezidencia program, mely az alkotókat és az irodalmat népszerűsíti.

„A Magyar Írórezidencia program keretében egy együttműködési megállapodást kötöttünk a Petőfi Irodalmi Ügynökséggel arra, hogy a könyvtárunk mellett található szálláson, vendégszobában, az ún. rezidenciában fogadjuk a magyarországi, illetve határon túli írókat, költőket, akik Nyíregyházát választják arra, hogy itt dolgozzanak két hétig, akár egy hónapon keresztül, és szerezzenek élményeket, benyomásokat, és ez is bekerülhet a készülő írásaikba” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

Egy újabb pécsi regényt ír itt Nyíregyházán P. Horváth Tamás, aki politikai okok miatt nem járhatott sem középiskolába, sem a felsőoktatásba. Felnőtt korában végezte iskoláit, és író lett.

Ifjúkorában – szakácstanulóként – járt már városunkban, és már akkor megnyert egy országos irodalmi versenyt. Visszanéz most sikerei városára, és elmeséli, hogy a Zsolnayakról nincs szépirodalmi mű, legalábbis az emberekről, inkább csak a cserepekről, a mázakról, meg a porcelángyárról. Hosszú anyaggyűjtésbe kezdett a pécsi író, és egy klasszikus családregényt alkotott.

„Az első könyv a Zsolnay című, Zsolnay Vilmos gyerekkorával indul 1830 körül, a pécsi Széchenyi téren, és a regényfolyam, illetve a trilógia vége a gyár államosítása, 1949-ben. Ezt a kb. 100 évet öleli át a három könyv, a három generációnak a története” – mondta a vendég, P. Horváth Tamás író.

A könyvek főszereplője a két nagy zseni, Miklós és Vilmos. Vilmos egy kedves festőművész volt a 19. században. A fia, egy kereskedelmi zseni, aki 7-8 nyelven volt tárgyalóképes, és a Monarchia legnagyobb könnyűipari üzemévé fejlesztette a gyárat. Az államosítás utáni időkről, a pécsi Zsolnay porcelángyár mai életéről már születik könyv, az nem túl regényes történet – mondta P. Horváth Tamás. Május 3-án, 16 óra 30 perckor találkozhatnak a regénytrilógiával és az íróval.