Családi nap a Kiserdőben – Nagyszabású fejlesztési projekt zárult Nyíregyházán

Befejeződött „A Nyíregyházi Szabadtéri Színpad rekonstrukciója és a Kiserdők területének funkcionális bővítése” projekt. A mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztésből egy teljesen új, modern játszótér épült a Géza és Nefelejcs utca melletti területen, illetve teljesen megújult Magyarország második legnagyobb szabadtéri színpada, a nyíregyházi Rózsakert.

Cukorágyú is várta a gyerekeket a Kiserdőben szervezett családi napon csütörtök délután. A legkisebbek kedvét az időjárás sem vette el, örömmel használták Nyíregyháza egyik legmodernebb játszóterét. A Géza és Nefelejcs utca kereszteződésében, vagyis a nyíregyháziak által csak Kiserdőként ismert területen egy pályázat keretében épülhetett meg ez a korszerű játszótér. Korábban, ahogy az erdős rész, úgy a jelenlegi pihenőpark is vízben állt, ezért megemelték a területet, homokágyazatot kapott. Ennek köszönhetően tudták kialakítani a játszóteret „A Nyíregyházi Szabadtéri Színpad rekonstrukciója és a Kiserdők területének funkcionális bővítése” projekt forrásaiból.

Fontos fejlesztések

Ebből az 1,2 milliárd forintból, ami most zárásra kerül, két olyan terület újult meg Nyíregyházán, amelynek már éppen itt volt az ideje. Az egyik, ahol állunk, ez a kisebbik része, itt, a Kiserdők projekten belül ez a játszótér, ami elég rossz állapotban volt és elég vizes volt ez a terület. Ez került megújításra és nagyon sok gyerek használja azóta is, mióta elkészült. A nagyobb része viszont a szabadtéri színpadnak a megújítása volt, ami már nagyon régen ott állt és lényegében Magyarország második legnagyobb szabadtéri színpada. Ezt azóta is használják, bár nyilván a pandémia kicsit befolyásolta, de nagyon örülök neki, hogy itt a zárórendezvényen arról tudunk beszámolni, hogy itt ez a két fejlesztés megvalósult és nemcsak, hogy megvalósult, de használják is a nyíregyháziak és a Nyíregyházára látogatók” – mondta a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila.

Népszerű az új játszótér

A fejlesztés részeként rendbe tették a játszótér mellett megmaradt erdős részt is, a gyerekeket többek között csúszdás mászóvár, fészek- és forgóhinta, rugós játékok, mérleghinta és kötéllabirintus várják. A vagyonvédelemről térfigyelő kamerák gondoskodnak. Bár ez a projekt lezárult, a fejlesztések tovább folytatódnak, illetve ezzel párhuzamosan is korszerűsödtek hasonló területek a városban.

Folyamatos a fejlődés

Ha a kultúrát nézzük, folyamatos megújulás van Nyíregyházán. Folyamatosan épül a Kulturális Negyed, ha a szabadtéri színpad felé megyünk, akkor a Jósa András Múzeumban lesz egy következő nagy, több milliárd forintos projekt, ami a Jósa András Múzeumnak a megújítását tűzi ki célul és ezzel lényegében minden kulturális intézmény a Benczúr-Bessenyei téren megújul. Aki Nyíregyházán él, tudja, hogy a játszótereket folyamatosan újítjuk és folyamatosan új eszközökkel látjuk el, épp azért, mert az látszik, hogy a gyerekek nagyon szeretik használni, nagyon szeretik itt eltölteni a szüleikkel együtt a szabadidejüket, úgyhogy tényleg nagyon örülök neki, hogy most is ilyen sok pici ember van itt és használja a játszóteret a Kiserdőben” – tette hozzá az alpolgármester.

Modern Rózsakert

A projekt keretében megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad 987 néző befogadására alkalmas. A korszerűsítés része volt, hogy új kiszolgálóegységek és vizesblokkok épültek, öltözőket, pihenőszobákat, raktárakat és büfét alakítottak ki. Többek között megújult a növényzet, hangulatos világítást kapott a terület, illetve elkészült a rózsakert és a szökőkút teljes rekonstrukciója is. A szabadtéri színpad nemcsak a színházi előadásoknak, de különböző ünnepségeknek is méltó helyszínt biztosít a felújítás óta.