Csak a vidámság a fontos a Kis Vakond Táborban

Hatalmas vízicsata zajlott Sóstón. A Kis Vakond Tábor gyermekei csapatokban, vízipisztolyokkal mentek egymásnak. Az nyert, aki a legszárazabb maradt. Bár a táborozók talán erre figyeltek a legkevésbé a nagy kánikulában lezajlott ütközetben. Az önfeledt szórakozás sokkal jobban magával ragadta őket. A vidámság ugyanis egy pillanatra sem tűnik el a táborból. Talán ez lehet az oka, hogy azonnal megszeretik a gyerekek.

Vannak évről évre visszatérő gyerekek is. Ők a tábor sajátos varázsa miatt szeretnek ide járni.

– Öt éve járok vissza. Azért szeretek ide visszajárni, mert olyan hangulatos ez a hely, hogy is mondjam, olyan izgalmas, mikor ide bejövök minden nap – érvel lelkesen a tábor mellett Kozma Bence.

 

A jókedvé a főszerep

 

A vidámságról, a hangulatról és az izgalomról a változatos programok gondoskodnak. A szervezők ugyanis arra törekednek, hogy a munkás iskolai év után a gyerekek valóban önfeledten szórakozhassanak. De azért a tábor vezető arra is figyelnek, hogy a kicsik közben észrevétlenül, játékos formában fejlődhetnek, tanulhatnak is.

– Természetesen olyan játékokat tanítunk a gyerekeknek, ami képességfejlesztő és előnyükre válik. Hetente tizenhárom játékot tanítunk meg. A legnépszerűbb a vízharc, illetve a petáng, ismertebb nevén az a kis kuglis játék, amit nagyon szeretnek a gyerekek itt játszani nálunk. Természetesen van még csocsó, kispályás foci, tűzharc, kiütős… Ezeket már mind-mind ismerik, de mi tudjuk olyan szabályokkal játszani, amelyről még nem hallottak – mondta el Vasváry Zoltán, a Kis Vakond Tábor táborvezetője.

 

Egész nyáron tábor

 

A Kis Vakond Tábor idén a 26. nyarát kezdte meg. A mostani szünidőben az önkormányzat támogatásával rendezett napközis táborban nyolc turnusban közel ötszáz gyermek nyaralhat itt.
A Kis Vakond Tábor mellett a Sóstói Múzeumfalu kapui is nyitva állnak már a gyermekek előtt. A nyíregyházi önkormányzat idén is segíti a családokat abban, hogy az iskolás gyerekek a szünidő egy részét tartalmasan tölthessék, minél kevesebb anyagi ráfordítással. Nyíregyháza ezen a nyáron 1600 gyermek táborozását támogatja 20,4 millió forinttal. A képességfejlesztő és a hagyományőrző táborok mellett a gyerekek az Arany János Iskolában úszó-, Sóstóhegyen és a Szőlőskertben pedig nyelvi táborban vehetnek részt, de lesz még foci- és Göllesz tábor is.

Zadubenszki Norbert